Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου
Όλα τα μυστικά του αρχαίου καλλωπισμού, η χρήση αιθέριων ελαίων, η αισθητική, οι φυσικές μέθοδοι του ντεκαπάζ, τα αρώματα και οι αμέτρητες όψεις κάθε ωραίου, είναι όλα όσα θα δει, θα αισθανθεί, θα θαυμάσει ο επισκέπτης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας.
Ήδη η περιοδική αυτή έκθεση έχει παρουσιασθεί έως τώρα σε τρία Μουσεία του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στην περιφέρεια.. Μια περιοδική μετακίνηση και παρουσίαση, στην Σπάρτη, στην Τήνο, και στα Ιωάννινα προσφέροντάς μια σπάνια ευκαιρία στις τοπικές κοινωνίες να γνωρίσουν τις πτυχές του μεγάλου πολιτιστικού γεγονότος, αποτυπώνοντας την ανθρώπινη ανάγκη να αφηγηθούν και να αναδείξουν τα μυστικά της ομορφιάς, την αισθητική, το συναίσθημα, τον τρόπο καλλωπισμού, τα αρώματα, τα κοσμήματα, τα εξαρτήματα των ρούχων και των μαλλιών, όπως (πόρπες, ζώνες, φουρκέτες βούρτσες, βαφές) και ότι άλλο χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες περισσότερο, αναδεικνύοντας την ομορφιά τους.
Με την επιμέλεια της Δρ Μαρίας Λαγογιάννη Δ/ντριας του Ε.Α.Μ (Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου) της Αθήνας, ενός από τα πλέον συναρπαστικά Μουσεία της χώρας μας, με χιλιάδες εκθέματα στις αίθουσές του και άλλα τόσα αθέατα στα υπόγειά του, ξεκίνησε αυτή η έκθεση με την ανάπλαση λησμονημένων αισθήσεων του αρχαίου Ελληνικού κόσμου, προσφέροντας στους επισκέπτες μια πρωτότυπη και ξεχωριστή εμπειρία!
Όλα τα εκθέματα εξιστορούν την διαδρομή που η ίδια η ιστορία καθοδηγεί, ορίζοντας ποιοι είμαστε, την καταγωγή αλλά και την συνέχεια μας, δηλ. το που πάμε, προβάλλοντας την αξία της προσωπικότητας του καθενός μας.....
Μορφές κάλλους που καλύπτουν μια περίοδο που ξεκινά από την Νεολιθική εποχή ως την ύστερη αρχαιότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα λάτρεψε την ομορφιά στην θεϊκή της εκδοχή!
Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου, αποτελούν το τρίτο σκέλος μιας εκθεσιακής τριλογίας που παρουσιάσθηκε για να τιμήσει τα 150 χρόνια από την θεμελίωση του εμβληματικού αυτού κτιρίου που στέγασε το ΕΑΜ.
Με πρώτη περιοδική έκθεση «τον Περίπατο στην Αθήνα», δεύτερη «τις Οδύσσειες» και η τρίτη τώρα, ως ιδανικός επίλογος το μέρος που υποστηρίζει την αισθητική, επικεντρωμένη στην υψηλότερη και πνευματικότερη στιγμή της ανθρώπινης δημιουργίας. Εκτίθενται περίπου 340 εκθέματα-ευρήματα από την συλλογή του ιδίου του Μουσείου.
-Θέλω να συγκινούμαι, θέλω να συμμετέχω, θέλω να μοιράζομαι, μα και να διαχειρίζομαι τα συναισθήματά μου, αφού πρώτα τα εξωτερικεύσω....
Με αυτό το σκεπτικό η αφρογέννητη θεά Αφροδίτη, μεταφέρει τα πανάρχαια μυστικά στον κόσμο των θνητών, στο μυθολογικό αφήγημά της για την ομορφιά και την προέλευσή της. Την ομορφιά που συνεχίζει να προβάλλεται ως τις μέρες μας, αφού η επιθυμία, η ανάγκη και η ικανότητα του ανθρώπου και περισσότερο της γυναίκας να εκφράζει τον πολύπλοκο εσωτερικό της κόσμο, όχι δια μέσου του λόγου, αλλά μέσα από την εικόνα της και την ομορφιά της, που δεν θα πάψει να υφίσταται. Προσπαθώντας να παραμείνει νέα, επίκαιρη και παρούσα, όπως η θεά Αφροδίτη, ιέρεια του έρωτα, στην υποδοχή αυτής της έκθεσης.
Ημίγυμνη, καλυμμένη με ένα μικρό ιμάτιο και συνοδευόμενη από ένα κοιμώμενο έρωτα, υποδέχεται τον επισκέπτη ως πολυμήχανη πρωταγωνίστρια, γνωρίζουσα πολύ καλά τα ερωτικά παιχνίδια!
Μέσα λοιπόν σ’ αυτή την μαγεία των εκφραστικών χαρακτηριστικών, του κάλλους και της σπουδαίας απόδοσής των συναισθημάτων στα πρόσωπά τους, μοιάζει σαν κάτι να διαφεύγει, σαν κάτι να λείπει από την λαμπρή παρουσία τους!
-Λείπει η ιδιαίτερη μυρωδιά του κάθε σώματος, που προκαλεί επιθυμία και έλξη. Αυτή που σε φέρνει κοντά η σε απωθεί. Λείπει το άρωμα φυσικό η παρασκευασμένο.
Κανένα όμως ιστορικό εύρημα ούτε οι ψευδόστομοι αμφορείς ελαίων που βρέθηκαν, δεν μας έδωσαν κάποιο εύρημα σχετικό με την ύπαρξη των αρωμάτων που χρησιμοποιούσαν. Είναι όμως γνωστό ότι τα αρώματα λειτουργούν ως μέσο επικοινωνίας. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές όπως οι πινακίδες Γραμμικής Β΄, τα λογιστικά αρχεία από τα Μυκηναϊκά ανάκτορα και κάποιες συνταγές στα βιβλία του Διοσκουρίδη και του Θεόφραστου, μιλούν για αρώματα που χρησιμοποιούσαν και αναφέρουν και κάποια από τα συστατικά τους
Η ίδια η κ. Λαγογιάννη καλλιέργησε την ιδέα παρασκευής και δημιουργίας μιας αρχαίας μυρωδιάς, προκειμένου να γνωρίσει κανείς τον αρχαίο κόσμο και να αναπλάσει λησμονημένες αισθήσεις!!!!
Ζήτησε λοιπόν το Μουσείο από την εταιρεία ΚΟΡΡΕΣ, τον Ιανουάριο του 2017, αφού πρώτα τους εξέθεσε την επιθυμία της κ. Λαγογιάννη, να προσπαθήσουν να παρασκευάσουν το άρωμα της αρχαιότητας! Μελετώντας οι χημικοί της εταιρείας και η ίδια η κ. Λένα Κορρέ μυστικά από αρχαία συγγράμματα και δη από τον Μυκηναϊκό πολιτισμό, βρήκαν ότι τα συστατικά που χρησιμοποιούσαν εκεί ήταν το μέλι, το κρασί και το μαλλί. Από άλλες πηγές πάλι βρήκαν ότι χρησιμοποιούσαν τριαντάφυλλο, φασκόμηλο, κορίανδρον και κύπειρο που φύεται στην Αμοργό και ξεκίνησαν με ζήλο την δημιουργία του.
Φίλτραραν το μείγμα, πρόσθεσαν αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου και σκόνη από ρίζα Αλκάνας, για πιο έντονο χρώμα και ένα από τα τρία αρώματα της αρχαιότητας, με αρχέγονη αίσθηση, μορφή αρωματικού ελαίου και ωραίο πορφυρό χρώμα σας περιμένει να το ανακαλύψετε. Το όνομά του: «Ρόδον».
Είναι αυτό που θα βοηθήσει με την παρουσία του, στην αναζήτηση για την παρασκευή των άλλων δύο νέων αρωμάτων που επεξεργάζεται η εταιρεία ΚΟΡΡΕΣ.
Επισκεφθείτε λοιπόν το Ε.Α.Μ. πλησιάστε την φιάλη με το πορφυρό υγρό, κλείστε τα μάτια σας και αφήστε την μυρωδιά του τριαντάφυλλου να σας ταξιδέψει χιλιάδες χρόνια πίσω. Θα είναι ίσως για σας μια ιδιαίτερη έκπληξη, ανάμεσα στις τόσες άλλες σπουδαίες εκπλήξεις, από τις πολλές όψεις του Ωραίου που στέκουν αγέρωχες και περήφανες ατενίζοντας το μέλλον.
H Πολιτιστική Συντροφιά θα επισκεφθεί τον Οκτώβριο το Αρχαιολογικό Μουσείο για να θαυμάσει από κοντά τα επιτεύγματα παλαιών και νέων δημιουργών.
10 Σεπτέμβρη 2018
Φετοκάκη Μαρία