Μπουραζάνι Κόνιτσας ένας κρυμμένος παράδεισος
Εκεί που τα γεφύρια γίνονται το επίκεντρο κάθε περιοχής, εκεί που γεφυρώνουν ποτάμια και γίνονται σύνδεσμοι, συνάντησης, μεταφοράς και επικοινωνίας των ανθρώπων της υπαίθρου και των μικρών κρυμμένων χωριών, μέσα στα κατάφυτα δάση από πλατάνια, οξιές και βελανιδιές…
Εκεί που το νερό κυλά ανέμελα, προσφέροντας ζωή στην χλωρίδα και την πανίδα κάθε περιοχής, εκεί που ο άνθρωπος θαυμάζει, υποκλίνεται, προστατεύει και συμβιώνει με τα ποτάμια, παίρνοντας ότι του ανήκει, και δίνοντας προστασία και αγάπη! Εκεί τον περασμένο Μάιο μας έφεραν τα βήματά μας για ακόμα μια φορά, στο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Ιωαννίνων, στο Μπουραζάνι Κόνιτσας, χωριό του ομώνυμου δήμου με τους 48 οικισμούς και με το μεγαλύτερο μέρος του να βρίσκεται μέσα στο γεωπάρκο Βίκου- Αώου. Ενώ ένα ακόμα σημαντικό τμήμα του, εμπεριέχεται στην ζώνη προστασίας του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Ηπείρου. Η ποικιλομορφία του περιβάλλοντος, αποδεικνύεται από την ύπαρξη 6 προστατευμένων περιοχών από το δίκτυο Natura 2000, με 63 μνημεία από το Υπουργείο Πολιτισμού και άλλα 83 από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας! Μικρά χωριά, αγροτικοί οικισμοί, διάσπαρτα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, μαρτυρούν την παρουσία των ανθρώπων εδώ, αιώνες πριν……
Κομψά, ανθεκτικά και αγέρωχα, τα γεφύρια της Κόνιτσας και όλου του νομού Ιωαννίνων, σφιχταγκαλιασμένα με την παρθένα φύση, έχουν μετατραπεί σε αληθινά υπαίθρια, μουσειακά εκθέματα.
Τα ποτάμια ήταν και είναι οι δρόμοι των κοπαδιών, των ανθρώπων και των πολιτισμών! Ενώνουν με την φιδίσια μορφή τους, τις πηγές με τις εκβολές τους, χαρίζουν οξυγόνο, ζωντανεύουν τις κοιλάδες, προσανατολίζουν μαζί με τις κορυφές των βουνών τους ανθρώπους, ξεδιψούν, ομορφαίνουν και αναζωογονούν. Τα νερά τους δροσερά και διάφανα, περνούν ανάμεσα από στενά περάσματα και πλατώματα, κατρακυλούν με παφλασμό και με μεγάλο όγκο νερού τον χειμώνα και κελαρύζουν ήρεμα κι ανέμελα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Με τον Αώο να πρωτοστατεί στην περιοχή και τους δύο χαρισματικούς παραπόταμούς του, τον Βοϊδομάτη και τον Σαραντάπορο να προσπαθούν να του μοιάσουν! Στεφανωμένος από όμορφα πέτρινα γεφύρια, που στέκουν ακόμα και άλλα που έχουν αφήσει το γκρεμισμένο αποτύπωμά τους στις όχθες του! Ξακουστό και περήφανο στέκει το πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας, με το χαρακτηριστικό καμπανάκι του, με 21 μ ύψος και 36 μ πλάτος.Το γεφύρι της Κλειδωνιάς του 1853, στο τέλος της χαράδρας του Βίκου, όπου συναντιέται με τον Βοϊδομάτη, η γέφυρα της Αρίστης- Πάπιγκου, η στρατιωτική γέφυρα του Μπουραζανίου και πολλές άλλες σημαντικές, που άντεξαν ή χάθηκαν, στο διάβα των χρόνων!
Κρυμμένος ο Αώος στην αγκαλιά του Γράμμου (2520μ) και της Τύμφης (2497μ), του Σμόλικα (2637μ) και της Τραπεζίτσας (2024μ), της συνοριακής Νεμέρτσικας(2486μ), κατάφερε να παραμένει ανέγγιχτος και παρθένος, αφημένος στους υπέροχους μαιανδρισμούς του, προστατευμένος από οργανισμούς και οργανώσεις, που προσπαθούν να τον κρατούν ακμαίο, περήφανο κι ελεύθερο από παρεμβάσεις. Διακόσια χιλμ η φιδίσια ροή του ως την Αδριατική που καταλήγει, με την τοπική ονομασία Αώος-Vjosa.
Προς τιμή της η Αλβανία, σέβεται το ποτάμι, δημιουργώντας μια διακρατική συμμαχία με την Ελλάδα, με όραμα την συνεχιζόμενη προστασία της διασυνοριακής περιοχής και όλου του ποταμού που διασχίζει την γη της!
Η δυναμική, έντιμη, καθαρή, υδάτινη παρουσία του, πρέπει να υπάρξει ανέγγιχτη και υγιής! Αυτή την περίοδο το ποτάμι βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας «Σώστε τη γαλάζια καρδιά της Ευρώπης» με τη συμμετοχή οργανώσεων από την Γερμανία, την Αυστρία, την Αλβανία και την Ελλάδα, ως ο τελευταίος ποταμός ελεύθερης ροής στην Ευρώπη!
Πηγές εισοδήματος για τους κατοίκους, που διαβιούν κοντά του, είναι η γεωργία, η αλιεία, ο εναλλακτικός τουρισμός, η παραποτάμιες ξεναγήσεις, το ράφτινγκ, το καγιάκ, τα ορειβατικά μονοπάτια!
Η γύρω του περιοχή έχει εξαιρετικά υψηλή βιοποικιλότητα σε εμβληματικά είδη, όπως η ιχθυοπανίδα, η βίδρα, τα ελάφια, τα ζαρκάδια και τα μεγάλα θηλαστικά (αρκούδες, αγριογούρουνα, αγριοκάτσικα) κ α.
Εκεί που το ποτάμι κάνει έντονη την παρουσία του, την μακρινή, ξεχασμένη και άγνωστη στους πολλούς, Ελλάδα, σε μικρή απόσταση από τον μεθοριακό σταθμό της Μέρτζανης, κερδίζει τις εντυπώσεις όλων, το περιβαλλοντικό πάρκο του Μπουραζανίου σε μια κατάφυτη έκταση 2050 στρεμ. που αγοράστηκε το 1916 από τον Ευαγ Τάσσο για κτηνοτροφική χρήση και που από το 1974 η τρίτη γενιά της οικογένειας εγκατέστησε και φιλοξενεί περί τα 800 ζώα, ελάφια ζαρκάδια, αγρίμια της Κρήτης, αγριοπρόβατα, πλατόνια, αγριογούρουνα. Το ανελέητο κυνήγι, ο κατακερματισμός των βιοτόπων, οι ανθρώπινες δραστηριότητες, οδήγησαν τους πληθυσμούς αυτών των θηλαστικών, σε μαρασμό και εξαφάνιση.
Τα ζώα που ζουν ελεύθερα στο πάρκο, πολλαπλασιάζονται και αναπαράγονται. Η οικολογική ισορροπία απαιτεί όμως επιστημονική παρέμβαση, έτσι τα υπέρβαρα, τα πληγωμένα και οι γερασμένοι αγριόχοιροι αποσύρονται. Ο επισκέπτης έχει άμεση επαφή με τα ζώα και στο ειδικά διαμορφωμένο κτίριο με οπτικοακουστική ενημέρωση, ενημερώνεται για τους βιολογικούς κύκλους των ζώων, καθώς και για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Οι οικοδεσπότες ακούραστοι, ευγενέστατοι, καλλιεργημένοι και με ευρεία μόρφωση πάνω στο αντικείμενο τους, δεν απουσιάζουν ποτέ! Η εμπειρία να ζήσεις έστω και για λίγο, σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο, είναι κάτι που το έχουμε όλοι ανάγκη.
Στο ξενοδοχείο της οικογένειας Bourazani wild life Resort, πλήρως εναρμονισμένο με το περιβάλλον και στην καρδιά του παραποτάμιου οικοσυστήματος, η διαμονή έχει μια μαγεία,
Εδώ η ευγένεια περισσεύει, η φιλοξενία ξεχειλίζει από ποιότητα και αξιώσεις, η γνώση υπερτερεί και οι εμπειρίες των δραστηριοτήτων μοιράζονται με ζεστασιά και απλότητα.
Όσο το βουνό θα μας χαρίζει οξυγόνο, όσο το νερό των ποταμών θα ρέει κελαριστό κι ελεύθερο, όσο το χώμα θα μοσχοβολάει στο αντάμωμά του με την βροχή, όσο το φεγγάρι θα παίζει κρυφτό, με τα κλαδιά των πλατάνων στις όχθες και τα κεράκια των άστρων θα τρεμοπαίζουν τις σκοτεινές νύχτες, τόσο ο άνθρωπος θα αναζητά την ηρεμία την ξεγνοιασιά και το καθάριο αέρα της Ελληνικής υπαίθρου!
ΥΓ. Η νεανική παρέα της Πολιτιστικής Συντροφιάς Βούλας αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά ακμαία, ζωντανή και τολμηρή στην δοκιμασία του ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη. Και άλλη φορά με καλό!
11 Ιουνίου 2022
Μαρία Φετοκάκη