Ένας δικτυακός τόπος αφιερωμένος στο χωριό μας!

Επισκέπτες
 Σήμερα : 68 
 Εχθές : 35 
 Συνολικά : 170394 
18.06.2024, 10:56 Europe/Athens
Γιορτάζουν

Σύλλογοι » Σύλλογος των Απανταχού Βασιλειωνοικούσων (Αθήνας)

Σύλλογος των Απανταχού Βασιλειωνοικούσων (Αθήνας)


Ίδρυση - Δράση


Ο Σύλλογος των Απανταχού Βασιλειωνοικούσων (Αθήνας) ιδρύθηκε το Φλεβάρη του 1979 όταν μερικοί Βασιλειωνοικούσοι “ξενιτεμένοι” στην Αθήνα πήραν την πρωτοβουλία και συγκέντρωσαν υπογραφές και έτσι στήθηκε ο Σύλλογος. Ήταν η εποχή που πολλοί επαρχιώτες προσπαθώντας να βρουν δεσμό με τον τόπο καταγωγής τους έφτιαχναν στα αστικά κέντρα συλλόγους με αναφορά το χωριό τους και τα προβλήματά του, αλλά και την δική τους διέξοδο στις μεγαλουπόλεις.

Έτσι λοιπόν ο Δημήτρης Αμπανούδης, ο Νίκος και ο Μανώλης Θρουβάλας, ο Στέφανος Ζάνναρος, ο Νίκος Φετοκάκης, ο Γιάννης Κουλουρούδης, ο Γιάννης Κατσάλας, ο Παντελής Δανιήλ και άλλοι, που πολλοί δεν γνωριζόμασταν μεταξύ μας τότε, μαζευτήκαμε σε μια υπόγεια ταβέρνα στο Μαρούσι και στήσαμε τον Σύλλογο των Απανταχού Βασιλειωνοικούσων.

Η πρώτη Διοικούσα Επιτροπή απαρτίζετο από τον Δημήτρη Αμπανούδη, Παντελή Δανιήλ, Στέφανο Ζάνναρο, Νίκο Θρουβάλα, Γιάννη Κατσάλα, Γιάννη Κουλουρούδη και Νίκο Φετοκάκη. Μετά από έξι μήνες έγιναν εκλογές και εκλέχτηκε το πρώτο Δ.Σ. του Συλλόγου με Πρόεδρο τον Νίκο Θρουβάλα, Γραμματέα τον Γιάννη Κουλουρούδη, Αντιπρόεδρο τον Παντελή Δανιήλ, ταμία τον Δημήτρη Αμπανούδη και μέλη την Κική Δημητρίου-Βλαχάκη, τον Στέφανο Ζάνναρο και τον Γιάννη Κατσάλα.

Έχουν περάσει από τότε 32 χρόνια και ο Σύλλογος συνεχίζει να υπάρχει, να δραστηριοποιείται, να βοηθά όσο μπορεί το χωριό μας και τον Σύλλογο του χωριού. Ο Σύλλογος πέρασε από αρκετές φάσεις και σίγουρα έκανε και κάνει έργο για το χωριό μας. Όλα τα Δ.Σ. πάντοτε φρόντιζαν ο Σύλλογος να συσπειρώνει τα μέλη του, να βοηθά το χωριό και κάθε συγχωριανό μας που είχε ανάγκη.

Κάτω από το πρίσμα αυτό το πρώτο Δ.Σ. οραματίσθηκε να φτιάξει ένα ξενώνα στο χωριό ώστε οι Βασιλειωνοικούσοι της διασποράς που δεν έχουν σπίτι στο χωριό ή στην Χίο, να έχουν ένα κατάλυμα τα καλοκαίρια να πηγαίνουν στο χωριό μας. Την ιδέα αυτή του Δ.Σ. την έκαναν εν μέρη πραγματικότητα οι αδελφοί Δημήτρης και Κώστας Κοιλιαρίδης (Μπαρούτηδες), οι οποίοι δώρησαν στον Σύλλογο ένα οικόπεδο 1.400 τ.μ στην τοποθεσία Πευκάκι του χωριού μας, ένα “όμορφο κομμάτι” στο “έμπα” του χωριού από τον δρόμο Χίου-Χαλκειούς. Οι μηχανικοί μέλη του Συλλόγου Αλέξανδρος Ξυντάρης και Μανώλης Καρασούλης ξεκίνησαν τα σχέδια για το κτίριο του Ξενώνα και εκδόθηκε οικοδομική άδεια, η οποία προέβλεπε μία μεγάλη αίθουσα στο ισόγειο με κουζίνα και δέκα δωμάτια στον πρώτο όροφο. Έγινε η επίσημη θεμελίωση με πανηγύρι στο χωριό (σχετ. φωτ.). Όλοι οι Βασιλειωνοικούσοι αγκάλιασαν την ιδέα και έκαναν δωρεές για να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό για να αρχίσουν οι εργασίες, παράλληλα έγινε και προσπάθεια για ένταξη του Ξενώνα στον αναπτυξιακό νόμο 1262/82.

Δυστυχώς όμως για διάφορους λόγους και κυρίως λόγω μη καταβολής “μίζας” από τον Σύλλογο (από λόγους αρχής) στους αρμόδιους για την έγκριση, το έργο δεν εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο. Αργότερα το Δ.Σ. του Συλλόγου αποφάσισε να προχωρήσει στην οικοδόμηση της ισογείου αίθουσας του κτιρίου και ανέθεσε σε εργολάβο την κατασκευή του μπετόν (σχετ. φωτ.). Η αίθουσα παρέμεινε “γιαπί” για μερικά χρόνια μέχρι που με απόφαση της Γ.Σ. του Συλλόγου παραχωρήθηκε η χρήση της για 15 χρόνια στον Δήμο Καμποχώρων με τον όρο να την ολοκληρώσει (σοβάδες, ηλεκτρικά, υδραυλικά κτλ.). Μετά την ολοκλήρωση της αίθουσας ο Δήμος την εκμεταλλεύτηκε εκμισθώνοντάς την σε ιδιώτη, ο οποίος την χρησιμοποίησε ως ταβέρνα, όχι όμως με επιτυχία παρ’ ότι η θέση της ήταν προνομιακή.

Το 2010 ο Δήμος Καμποχώρων παραχώρησε την χρήση που είχε από τον Σύλλογό μας στον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού και άρχισε η επισκευή της με τη συνδρομή και του Συλλόγου μας της οποίας το κόστος ξεπέρασε τα δέκα χιλιάδες ευρώ. Η αίθουσα έγινε σήμερα ένα “κόσμημα” για το χωριό. Ήδη το πανηγύρι του Αγ. Παντελεήμονα έγινε εκεί με μεγάλη επιτυχία, αφού εξυπηρετήθηκαν τουλάχιστον 350 άτομα.

Ο Σύλλογός μας δεν περιορίστηκε μόνο στη δημιουργία της αίθουσας, έφτιαξε παιδική χαρά στην αυλή του σχολείου, έστειλε χρήματα για την επισκευή του σχολείου και των εκκλησιών καθώς και για την ανέγερση του ναού του Σωτήρος, έκανε εκδρομές, χορούς και συνεστιάσεις, εκδηλώσεις για τα παιδιά, βράβευε τους άριστους μαθητές και ήταν από τους ιδρυτές της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής. Τέλος σχεδόν όλα τα χρόνια από την ίδρυσή του με ελάχιστα διαστήματα διακοπών, εκδίδει κάθε τρίμηνο εφημερίδα αρχικά με το όνομα ΒΑΣΙΛΕΙΩΝΟΙΚΟ και σήμερα με τον τίτλο ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΒΑΣΙΛΕΙΩΝΟΙΚΟΥ. Είναι ο μόνος Σύλλογος απ’ όλους τους Χιώτικους που υπάρχουν στην Αθήνα που εκδίδει εφημερίδα και ενημερώνει τους ξενιτεμένους Βασιλειωνοικούσους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με τα νέα του χωριού και όλων των Βασιλειωνοικούσων. Η εφημερίδα πέραν της ενημέρωσης προβάλλει και τα προβλήματα του χωριού και της Χίου και πολλές φορές ήλθε σε ρήξη με τους προέδρους και τους δημάρχους, ιδιαίτερα με το θέμα των λυμάτων που χρόνια κατέληγαν στο ποταμό Ψακή. Η αποχέτευση που έγινε τελικά, δικαίωσε τον αγώνα της.

Φυσικά οι αναφορές αυτές είναι πολύ περιληπτικές λόγω χώρου και αδικούν τον Σύλλογό μας αλλά δίνουν έστω ένα μικρό στίγμα της δράσης του. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι όλα αυτά έγιναν με τη μέγιστη συμπαράσταση των μελών του Συλλόγου μας, που χωρίς αυτή ίσως σήμερα δεν θα γράφαμε τίποτε για τον Σύλλογό μας.

Με τα δεδομένα αυτά και με την παρακαταθήκη που άφησαν τα προηγούμενα Δ.Σ., ο Σύλλογος των Απανταχού Βασιλειωνοικούσων (Αθήνας) συνεχίζει την πορεία του στο διάβα του χρόνου για το καλό του χωριού μας το οποίο πρέπει να το κρατήσουμε ζωντανό για να το παραδώσουμε και στα παιδιά μας για να καμαρώνουν για την καταγωγή τους.


Γιάννης Κουλουρούδης  © 2011 - 2024 vasileoniko.gr
Κατασκευή : Φώτης Φραγκάκης