Ένας δικτυακός τόπος αφιερωμένος στο χωριό μας!

Επισκέπτες
 Σήμερα :
 Εχθές : 21 
 Συνολικά : 168755 
24.04.2024, 07:01 Europe/Athens
Γιορτάζουν

Το Χωριό μας » Διάφορα » Λογοτεχνικές Ματιές » Χαρακτηρίζοντας το Πάσχα

Χαρακτηρίζοντας το ΠάσχαΜε μια χάρτινη γυναικεία φιγούρα στα χέρια, ολίγον ευτραφή, με πολλά πόδια κάτω από το πλουμιστό φόρεμά της και με την άσπρη κεντημένη ποδιά της να κρύβει την κορμοστασιά της, γύρισε ο μικρός εγγονός μου από το Νηπιαγωγείο.

-Γιαγιά με ρώτησε, ξέρεις ποια είναι αυτή η κυρία; Με κοίταζε με το πονηρό σπινθηροβόλο βλέμμα του κι ένα μειδίαμα στα χείλη.

Προσποιήθηκα άγνοια και του είπα να μου εξηγήσει.

-Είναι η κυρά Σαρακοστή, θα ζήσει ως το Πάσχα και κάθε εβδομάδα θα της κόβω κι από ένα πόδι, βλέπεις πόσα πόδια έχει; Τόσα όσες και οι εβδομάδες που πρέπει να νηστέψουμε ως το Πάσχα, που θα βάψουμε τ’ αυγά, θα βάλουμε το χρυσό δοντάκι και θα φάμε το σουβλιστό αρνί......Τον ευχαρίστησα για ότι με έμαθε, δίνοντάς του ένα γλυκό φιλάκι κι ένα μεγάλο μπράβο, για την δασκάλα του και για ότι εκείνος έμαθε, απ’ αυτά που του δίδαξε!

Οι γιορτές πάντα φανερώνουν την εθνική μας φυσιογνωμία και η Ορθοδοξία διατηρεί τα παραδοσιακά ήθη και έθιμα κρατώντας ζωντανές τις αιώνιες αρετές και αξίες της! Η αυθεντικότητα της ορθόδοξης χριστιανοσύνης συντηρεί διαχρονικά μαζί με την γλώσσα μας (την δυστυχώς κακοποιημένη πλέον) και την Εθνική μας ταυτότητα.

Η Πασχαλιά φέρνει την άνοιξη ή η άνοιξη την Πασχαλιά;

Σφιχταγκαλιασμένες μας έρχονται πάντα οι δυο τους, μόνο που το Πάσχα είναι κινητή εορτή και γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την Πανσέληνο της εαρινής ισημερίας. Γλυκιά μητέρα της χαράς η Πασχαλιά, γλυκιά μητέρα της Πασχαλιάς όμως η ενσάρκωση του Ιησού.

Χαρακτηρισμένη σαν η κορωνίδα όλων των χριστιανικών εορτών το Πάσχα,(pesah το πέρασμα) η πανήγυρις των πανηγύρεων, το πανσεβάσμιο, το άμωμο, το τερπνόν, της αγάπης Πάσχα, το Μέγα!

Το αναγγέλλουν οι καμπάνες των εκκλησιών, το προσφέρει η άνοιξη ως άλλη μυροφόρος, ως Μαρία Μαγδαληνή και συναγάλλεται με την πίστη μας.

Τα σήμαντρα των εκκλησιών φτάνουν από πολύ μακριά και από πολύ βαθιά λεει ο Γιάννης Ρίτσος και ο κοσμοκαλόγερος Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, αναφέρει ότι η Ανάσταση θυμίζει και υπενθυμίζει ολόκληρο το γένος μας!

Μοσχοβολούν τα θυμάρια ανάμεσα στις παγωμένες πέτρες, ευωδιάζουν τα εσπεριδοειδή στους κάμπους και οι Νεραντζιές στους Αθηναϊκούς δρόμους, κιτρινίζουν στις πλαγιές τα σπάρτα, χρωματίζουν την πράσινη απεραντοσύνη των αγρών οι κατακόκκινες παπαρούνες και ανεμώνες.

Όλα τους για να μας θυμίζουν και από κάτι................

Ότι ανθρώπινο είχε ο Χριστός μας βοήθησε να τον κατανοήσουμε, να τον αγαπήσουμε, παρακολουθώντας τα άγια πάθη Του. Άγγιξε την ψυχή μας έγινε πρότυπο και υπόδειγμα για όλους μας! Κάθε στιγμή Του επί της γης ήταν ένας αγώνας και μια νίκη κατά των πειρασμών.

Πήρε την δύσβατη ανηφόρα του Γολγοθά Του μόνος, αβοήθητος, χλευαζόμενος, ανήμπορος, κάτω από το δυσβάσταχτο βάρος του Σταυρού του μαρτυρίου Του.

Μετουσίωσε την σάρκα σε πνεύμα κι έτσι ανάλαφρος και απαλλαγμένος από την ανθρώπινη φύση Του, αναλήφθηκε στο Ουρανό και κάθισε δίπλα στον Πατέρα και Θεό Του.

Και κάθε χρόνο όταν έρχεται η Ανάσταση Του, κάθε κρυφή χορδή στα βάθη της καρδιάς κάθε Χριστιανού πάλλεται από θυμό και αγανάκτηση, μη μπορώντας ν’ αντέξει το μαρτύριο της Σταύρωσης και του θανάτου Του.

-Αναστάσεως ημέρα και λαμπρυνθώμεν λαοί, Πάσχα πάντας αγιάζον πιστούς.....

Και ο Έλληνας φίλοι μου όταν λεει Ανάσταση το εννοεί, καθώς Χριστός και πατρίδα, πορεύονται τούτες τις μέρες ομοιοπαθείς και ισόθεοι στις καρδιές μας!

Κι εκείνο το κήρυγμα της Αγάπης του Αποστόλου Παύλου προς Κορινθίους επιβεβαιώνει ότι η Ιησούς δίδαξε την αγάπη, έδωσε αγάπη, δεν την παρεξήγησε.

Μας δίδαξε ότι η αγάπη μακροθυμεί, χρηστεύεται, η αγάπη ου ζηλοί, η αγάπη ου περιπεύεται, ου φυσιούται, ουκ ασχημονεί, ου παροξύνεται, ου λογίζεται το κακόν.

Η αγάπη πάντα στέργει, πάντα ελπίζει, πάντα συγχαίρει την αλήθεια, πάντα πιστεύει και πάντα υπομένει.

Είναι στ’ αλήθεια ημέρες σκέψης και προσευχής, οι ημέρες της προσμονής της Αναστάσεως. Είναι όμως και ημέρες νηστείας και κάθαρσης, απολογισμού και προσφοράς, αποτύπωση και σύγκριση της δικής μας ζωής και καθημερινότητας .

Ας Του ζητήσουμε να μας δίνει σωστή σκέψη, υπομονή και δύναμη ψυχής, για να βαδίζουμε σωστά στον δρόμο που εκείνος άνοιξε για όλους εμάς!

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα, με υγεία και ευτυχία στις οικογένειές σας.


10 Μαρτίου 2018


Φετοκάκη Μαρία  © 2011 - 2024 vasileoniko.gr
Κατασκευή : Φώτης Φραγκάκης