Ένας δικτυακός τόπος αφιερωμένος στο χωριό μας!

Επισκέπτες
 Σήμερα :
 Εχθές : 21 
 Συνολικά : 168753 
24.04.2024, 05:12 Europe/Athens
Γιορτάζουν

Το Χωριό μας » Διάφορα » Λογοτεχνικές Ματιές » Το διαστημικό ταξίδι του Άγιου Βασίλη

Το διαστημικό ταξίδι του Άγιου ΒασίληΚαθισμένη στο σαλόνι, με το φωτισμένο Χριστουγεννιάτικο δένδρο να καμαρώνει ακόμα στην γωνιά του και τα πιτσιρίκια να παίζουν με το καινούργιο τους τρενάκι, παρατηρώ με τι χαρά απολαμβάνουν τις βόλτες του πάνω στις ράγες.

Η σχεδόν αδιάφορη για μένα κυκλική κίνησή του, η είσοδος και η έξοδός του από τα τούνελ, το ανέβασμα των μικρών λοφίσκων, ο εκτροχιασμός του που και που, ή ακόμα το ξαφνικό τέλος της διαδρομής, που μπορεί να σημαίνει και το τέλος των μπαταριών του, τα κάνει να νοιώθουν τόσο ευτυχισμένα και ζωηρά, που λες χαλάλι η τσιμπημένη τιμή του! Δεν τολμάς όμως ποτέ να τους πεις την αλήθεια, αφού κάθε δώρο που έρχεται αυτές τις μέρες στο σπίτι, εκτός από εκείνα των συγγενών, είναι το δώρο του γλυκού γέροντα, με το μεγάλο χαμόγελο και τα κατακόκκινα μάγουλα!

Ήδη νωρίς-νωρίς από την αρχή του Δεκεμβρίου, τα γράμματα τους προς τον άγιο Βασίλη μπήκαν στον κόκκινο σάκο που προορίζεται για εκείνον, στο ταχυδρομικό κατάστημα της πόλης μας, για να καταφέρει να τα ψωνίσει εγκαίρως και να τους τα φέρει επίσης γρήγορα................

Και βέβαια όσο είναι μικρά, τα ερωτηματικά τους είναι ανύπαρκτα, όσο όμως μεγαλώνουν η συναναστροφή με τα μεγαλύτερα παιδιά τους δημιουργεί αμφιβολίες, ως προς την ύπαρξή του και τις επισκέψεις του από τις καμινάδες, αυτό το ένα και μοναδικό βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς, ανάλογα με το πότε μπορούν οι γονείς να πραγματοποιήσουν τις επιθυμίες τους!!!!!

Καθώς λοιπόν η περίοδος των εορτών φθάνει αισίως στο τέλος της, ας αναφερθούμε λίγο στον παιχνιδιάρη άγιο και στον αγώνα δρόμου που κάνει, έτσι σαν επίλογο των ημερών, πριν να μπούμε ξανά όλοι στην ρουτίνα της καθημερινότητάς μας......

Ας εξηγήσουμε ότι μιλάμε για ένα άγιο Βασίλη, που δεν έχει καμία σχέση με τον Μέγα Βασίλειο της θρησκείας μας και τα καλά που προσέφερε στους Χριστιανούς.

-Μα πως τα προλαβαίνει όλα βρε μπαμπά, ούτε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο να ήτανε.... Με τα χιλιάδες ερωτηματικά των παιδιών και τις απορίες τους, οι επιστήμονες προσπάθησαν να δώσουν μια σωστή και πιο τεκμηριωμένη απάντηση, που να αποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο προλαβαίνει πάντα να μοιράζει εγκαίρως όλα τα δώρα του!

Ο χαρωπός γέροντας λοιπόν, θα πρέπει να κάνει 640 εκατ. στάσεις σε όλα τα παιδιά της γης, που σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ανέρχονται σε 2,1 δισεκατομμύρια. Για να καταφέρει λοιπόν μέσα σε 24 ώρες να μοιράσει τα δώρα του, πρέπει το έλκηθρό του να κινείται με ταχύτητα 2.092 χιλ. το δευτερόλεπτο, κάτι που ούτε οι αεροναυπηγοί της ΝΑΣΑ δεν τολμούν να φανταστούν.

Πρέπει να καλύψει μια απόσταση 354 εκατ. χιλμ. και μπορεί ίσως να τα καταφέρει καλύτερα, κινούμενος αντίθετα προς την περιστροφή της γης.

Είναι ένα τιτάνιο έργο, που φαντάζει ακατόρθωτο ακόμα και με την τελευταία λέξη της αεροναυπηγικής τεχνολογίας, πόσο δε μάλλον για τον υπέρβαρο γέροντα και τους συμπαθητικούς ταράνδους του.

Ο Λάρυ Σίλβερμπεργκ καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας πιστεύει ότι ο γέροντας είναι πολύ πιο έξυπνος απ΄ ότι νομίζουμε..........

Το συμβατικό του έλκηθρο έχει πολύ εξελιγμένο σχεδιασμό και με την αδιαμφισβήτητη εμπειρία τόσων χρόνων, έχει φτιάξει μικρά «νέφη σχετικότητας» και είναι αυτά που του επιτρέπουν να κινείται σε τέτοιο χρόνο, όσο εμείς θα καταφέρναμε να ανοιγοκλείσουμε μόνο τα βλέφαρά μας!!!!!!!!!!!

Είναι όμως επίσης απορίας άξιον, πως ένα άτομο μπορεί να μεταφέρει δύο εκατομ. τόνους παιχνίδια. Αλλά και πάλι υπάρχει εξήγηση λέει ο καθηγητής.

Η σύγχρονη τεχνολογία δίνει πιο ευέλικτες λύσεις στο πρόβλημά του!!

Θα τα καταφέρει αν πάρει μαζί του ψηφιακές οδηγίες, αν χρησιμοποιήσει νανοσυσκευές, ενώ για τις πρώτες ύλες θα χρησιμοποιήσει το χιόνι, τα χημικά της ατμόσφαιρας, τα αποκαίδια των τζακιών και τόσα άλλα που θα συναντήσει στο διαστημικό του ταξίδι, αφού πρώτα σπουδάσει την νέα προχωρημένη επιστήμη, για να βγει ασπροπρόσωπος σε όλους τους μικρούς του φίλους επί της γης!

Και φέτος λοιπόν όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, η μαγεία του άγιου Βασίλη έμεινε αλώβητη. Μπορεί να καθυστέρησε να πάει σε κάποια σπίτια, όχι επειδή τον πρόδωσε η τεχνολογία, αλλά αυτή η άσχημη κι αφόρητη, οικονομική κρίση.....

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα δυο αδελφάκια μιας μονογονεϊκής οικογένειας που δεν βρήκαν κανένα δώρο κάτω από το δένδρο, παρά μόνο δυο όμορφα σημειώματα με την υπογραφή του γλυκού γέροντα: «Λυπάμαι, αλλά δεν πρόλαβα να περάσω από το σπίτι σας χθες, το ηλεκτρονικό παιχνίδι που μου ζητήσατε, θα σας το δώσει η μαμά σας σε λίγες μέρες».

Για όλους όμως εμάς τους μεγάλους, που γνωρίζουμε την ανάγκη των παιδιών να πάρουν παιχνίδια αυτές τις μέρες, ίσως δυσκολέψουμε τον οικογενειακό προϋπολογισμό μας, αλλά είναι κάτι αδιαπραγμάτευτα δεδομένο και πρέπει να γίνει.

Γιατί το παραμύθι των παραμονών, ακόμα και σε καιρό κρίσης, μπορεί και πρέπει να παραμείνει πιστευτό και γοητευτικό, για όλα τα παιδιά που πιστεύουν σ’ αυτόν και τον προσμένουν...

Το δώρο όμως είναι κάτι που ευχαριστεί και μας τους μεγάλους και απ’ όπου κι αν έρθει θα είναι καλοδεχούμενο, πόσο μάλλον αν είναι από τον άγιο Βασίλη!!!!!!!!!!


Ευτυχισμένο το 2019.6 Δεκέμβρη 2018


Φετοκάκη Μαρία  © 2011 - 2024 vasileoniko.gr
Κατασκευή : Φώτης Φραγκάκης