Ένας δικτυακός τόπος αφιερωμένος στο χωριό μας!

Επισκέπτες
 Σήμερα :
 Εχθές : 21 
 Συνολικά : 168753 
24.04.2024, 06:37 Europe/Athens
Γιορτάζουν

Το Χωριό μας » Διάφορα » Λογοτεχνικές Ματιές » Η Χίος του Παναγιώτη Τσάκου

Η Χίος του Παναγιώτη Τσάκου- Σε τούτο το νησί πάντα κάποιο αλαργινό περιγιάλι θα σε καρτερεί.......

Αυτό το μυρωδάτο νησί με την μακρά ιστορία, γεμάτη ακμές και παρακμές, ανυψώσεις και πτώσεις, μ’ εκείνο τον ιδιαίτερο τρόπο που έχει να κατακτά κάθε στοχαστικό επισκέπτη του και με ένα Ηρόδοτο και ένα Στράβωνα να το μνημονεύουν, νοιώθεις σαν να σε τυλίγει σε μαγικό υφάδι ένα σύννεφο αγάπης και φιλοξενίας, δίχως να μπορείς ν’ αντισταθείς ή να αντιδράσεις!

Είναι το παλιό πνεύμα των παραδόσεων, που συγκρούεται με το νέο προοδευτικό ρεύμα. Η παράδοση με την πρόοδο κι εσύ αναρωτιέσαι τι να πρωτοδιαλέξεις......

Η Χίος όμως τα συγκεντρώνει όλα, τα έχει όλα και συ μπορείς να τα πάρεις όλα, αρκεί να είσαι ανοιχτός και δεκτικός.

Σε τούτο το ακριτικό μετερίζι, που κοιτούν με λάγνο βλέμμα οι αχόρταγοι γείτονές μας, δεν πάμε ποτέ για να δώσουμε κουράγιο στους υπερήφανους κατοίκους του, παρά μόνο να πάρουμε κάτι από την νηφαλιότητα, τη σιγουριά, και την εργατικότητα που επιδίδονται ξέγνοιαστοι στο καθημερινό έργο τους. Και τούτο έχει σαν αποτέλεσμα να κατακτιέσαι ολοκληρωτικά και να φεύγεις πιο νηφάλιος και πιο γαλήνιος, απ’ ότι ήρθες.

Τρανές Καστροπολιτείες, Μεσαιωνικά χωριά, μαγευτικές θάλασσες, ηφαιστειακές παραλίες, σπήλαια της Νεολιθικής εποχής (5.500 πΧ), σημαντικές Μονές, μοναδικά Μαστιχοχώρια, ο μυρωδάτος Κάμπος της, οι λόγιοι και οι ποιητές της και η μακρόχρονη ιστορία που την ακολουθεί και την ανυψώνει, είναι λίγα απ’ αυτά που μπορεί να θαυμάσεις, να φωτογραφίσεις και να αποτυπώσεις στην μνήμη και στην καρδιά σου γι’ αυτήν!

Γενέθλιος τόπος για πολλούς και σπουδαίους του πνεύματος, των τεχνών και του εμπορίου. Με πρώτο τον μεγάλο ποιητή μας τον Όμηρο, που στα κυματιστά ριζά των λόφων του Βροντάδος, είχε την περίφημη πέτρα που δίδασκε, την δασκαλόπετρά του όπως την ονομάζουν, επιβεβαίωση της καταγωγής και της παρουσίας του στο νησί, μα και την Σχολή του των Ομηρίδων Ραψωδών.

Και οι μεγάλοι των γραμμάτων Α. Κοραής, Θεοτοκάς, ο Βερίτης, ο Σουρής, ο Συκουτρής, ο Λ. Πορφύρας, ο Ροΐδης, ο Ψυχάρης κ.α. Γενέτειρα του Α. Παπανδρέου και του Μίκη.

Πέρα όμως από νησί της διανόησης η Χίος έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο από την ναυτοσύνη της, ναυτική παράδοση και αλκή που ξεκινά από την αρχαιότητα.

Μπορεί να μην το πιστέψει κανείς, αλλά στην είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Χίου σε περίοπτη θέση, υπάρχει η επιστολή του Μ. Αλεξάνδρου του 332 π.Χ. προς τους αρχαίους Χίους ναυτικούς, που τους ζητά να τον βοηθήσουν με τον στόλο τους, στην αποκατάσταση του Δημοκρατικού πολιτεύματος, με αντάλλαγμα την επιστροφή πολιτικών εξορίστων και την τιμωρία όσων Μήδισαν.

Οι παλιοί Χιώτες ναυτικοί έλεγαν, ότι κάθε λιμάνι είναι ένα ανοιχτό παράθυρο που κοιτάζεις προς τα έξω, είναι αυτό που σε κρατά σε επαφή, αυτό που σπάει την απομόνωση, αυτό που σε γνωρίζει και σε ταξιδεύει.

Το ναυτικό πνεύμα σε πλήρη άνθιση, σε γερά και στιβαρά χέρια Χιωτών καπεταναίων, εξ ου και ο μισός εμπορικός στόλος είναι ιδιοκτησίες Χιωτών εφοπλιστών. Οι Χιώτες ναυτικοί έχοντας προσωπική σχέση με το πλήρωμα, λειτουργούσαν ανέκαθεν ως οικογένεια μέσα στα καράβια. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ελληνικός στόλος γιγαντώθηκε, φθάνοντας σήμερα τα 4.500 καράβια και οι πλοιοκτήτες μας ηγούνται της παγκόσμιας ναυτιλίας!

Στην μικρή της αδελφή την Οινούσα, δημιουργήθηκε η πρώτη ναυτική σχολή που λειτούργησε πριν από πολλά χρόνια, από τους ίδιους τους πρώτους εφοπλιστές. Βοήθησε ώστε να βγουν οι πρώτοι καταρτισμένοι ναυτικοί, από το δικό τους νησί, αποφεύγοντας έτσι να ταξιδέψουν άπειροι και αδαείς μα σωστά καταρτισμένοι ναυτικοί από το πρώτο τους μπάρκο!

Γνωρίζοντας από πολύ νωρίς ο Χιώτης καπετάν Παναγιώτης Τσάκος την ανάγκη που έχει σήμερα η ναυτική εκπαίδευση για να επιβιώσει και θέλοντας την αναζωογόνηση της, θέλησε με πολύ δοτικό τρόπο, όπως εκείνος γνωρίζει......να βοηθήσει την δευτεροβάθμια ναυτική εκπαίδευση του νησιού, ανοίγοντας προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης για νέους ανθρώπους.

Η επιθυμία του ήταν μέσα σε κάθε Ελληνικό πλοίο να ακούγονται προστάγματα στην Ελληνική γλώσσα, από την γέφυρα ως τα αμπάρια!

Όλα όσα βίωσε ο ίδιος στην μακρόχρονη πορεία του στην ναυτιλία, όσα γνώρισε από πρώτο χέρι, του έδωσαν το έναυσμα για την δημιουργία αυτού του νέου Ιδιωτικού Επαγγελματικού ναυτικού Λυκείου, που θα βοηθήσει τους νέους και τις νέες του νησιού να αγαπήσουν και να σταδιοδρομήσουν στην θάλασσα, αντί να πνίγονται από την ανεργία στην στεριά! Τους έδειξε μία νέα ρότα, που θα τους ανοίξει νέες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης, σε ένα Λύκειο κόσμημα, ελκυστικό και λειτουργικό, που θα φιλοξενεί 60 παιδιά. Που στήθηκε από το μηδέν, ξεπερνώντας κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο και που θα κάνει πραγματικότητα την επιθυμία του αειθαλούς πλοιοκτήτη Π. Τσάκου.

Είναι εξ άλλου ο ίδιος γνώστης, αφού πριν από κάποια χρόνια, ίδρυσε στη μνήμη της πρόωρα χαμένης κόρης του, «το Σπίτι της Μαρίας» ένα οικοτροφείο στα Καρδάμυλα που φιλοξενεί 20 παιδιά που φοιτούν σε Λύκεια και ΕΠΑΛ με κατεύθυνση την ναυτιλία.

Κόβοντας πριν ένα σχεδόν χρόνο την κορδέλα των εγκαινίων και αφού επιθεώρησε σχολαστικά τα πάντα, ευχήθηκε στους πρώτους μαθητές να βγουν τελειώνοντας τις σπουδές τους στις θάλασσες, για να τις κατακτήσουν και να είναι σίγουροι, ότι σε κάθε λιμάνι που θα επισκέπτονται, πάντα κάποιο Ελληνικό καράβι θα έχει προηγηθεί ή θα είναι αραγμένο σε ώρα ανεφοδιασμού!

«Οι θάλασσες σας ανήκουν παιδιά μου» Καλή πρόοδο......

Καλοτάξιδο και το νέο σου δημιούργημα Καπετάνιε!!!!!!!!!!


9 Ιανουαρίου 2019


Φετοκάκη Μαρία  © 2011 - 2024 vasileoniko.gr
Κατασκευή : Φώτης Φραγκάκης