Ένας δικτυακός τόπος αφιερωμένος στο χωριό μας!

Επισκέπτες
 Σήμερα :
 Εχθές : 21 
 Συνολικά : 168753 
24.04.2024, 05:08 Europe/Athens
Γιορτάζουν

Το Χωριό μας » Διάφορα » Λογοτεχνικές Ματιές » Παραδοσιακή οικογένεια: θεσμός σε κρίση

Παραδοσιακή οικογένεια: θεσμός σε κρίσηΛίγο πριν ηχήσει το πρώτο κουδούνι στις πολύβουες αυλές των σχολείων και πριν εγκαταλείψουμε τις ήρεμες παραλίες του πιο γλυκού μήνα του Σεπτέμβρη, ας απολαύσουμε τα τελευταία μπάνια μας για εφέτος, με την όμορφη παρέα των παιδιών και των εγγονών μας.

Κρατάμε τις καλοκαιρινές μας αναμνήσεις σε χαρτάκια, με λίγες λιτές σειρές, με δίστιχα και τετράστιχα, κακογραμμένα και διορθωμένα, στην σκοτεινιά κάποιου συρταριού, μακριά από την θαλερή κάψα του ήλιου, μα κι απ’ την δροσιά του μελτεμιού, που συνηθίζει να τα παρασύρει!

Κι έτσι όπως θαυμάζουμε τα μαυρισμένα κορμάκια τους, να τρέχουν και να παίζουν κάτω από τον άτολμο πλέον ήλιο, βουτώντας στα γαλανά νερά, γεμίζουμε από χαρά, στοργή, αναμνήσεις και ικανοποίηση………

Η οικογένεια που αλλάζει, τα νέα μέλη που προστίθενται τα άλλα που μεγαλώνουν……Οι γονείς που σου θυμίζουν τα νιάτα σου, με μια αγκαλιά ανοιχτή, με τις συμβουλές στα χείλη τους…….

Τα χρόνια που πέρασαν! Το νιώθουν όλοι, πέρασαν όμως και χάθηκαν μαζί τους και κάποιες άλλες έννοιες και κάποιες άλλες αξίες!

Πολλές νοσταλγικές σκέψεις, πολλές θύμησες, άγχη, φόβοι, συμβουλές και παιχνίδια, σχολικές υποχρεώσεις, γιορτές, εκδρομές, διακοπές και ταξίδια! Χωρίς φόβους το παιχνίδι τους στις γειτονιές και στις αλάνες, ως αργά το βράδυ. Μεσημεριανό διάβασμα, θερινό σινεμαδάκι τα βράδια, με Ελληνικές ταινίες για όλα τα γούστα και όλες τις ηλικίες!!!!

Όλα όσα μπορούσαν να κάνουν την ζωή μας πιο όμορφη, πάντα κάτω από την σκέπη της δεμένης παραδοσιακής Ελληνικής οικογένειας.

Η εικόνα αυτή όμως μέρα με την μέρα αλλάζει, επηρεασμένη από ξένα πρότυπα, από την παγκοσμιοποίηση, από την έλλειψη πίστης σε κάτι ανώτερο και σταθερό! Γύρω μας βλέπουμε ότι η μορφή της οικογένειας διαρκώς χάνει έδαφος, διαφοροποιείται η παλιά πυρηνική Ελληνική οικογένεια και την θέση της παίρνουν οι μονοπρόσωπες και οι μονογονεΪκές οικογένειες! Στην βάση της όμως μπορεί να προσφέρει ακόμα ικανοποιητικές σχέσεις, αγάπης και στοργής, να κυριαρχεί και τα περισσότερα παιδιά να γεννιούνται μέσα στον γάμο……

Επιμένοντας στους δεσμούς της αληθινής οικογένειας, προσφέρουμε στήριξη στους νέους γονείς, που έπληξε η οικονομική κρίση και δημιούργησε την ανάγκη οικονομικής και προσωπικής βοήθειας και φροντίδας από τους γηραιότερους στο σπίτι.

Αποδεδειγμένα πλέον, τα παιδιά που μεγαλώνουν με την παράλληλη φροντίδα του παππού ή της γιαγιάς, είναι σήμερα τα πιο τυχερά….και ίσως τα πιο ευτυχισμένα, αφού δεν νοιώθουν τόσο την απουσία των γονιών τους, λόγω των ατελείωτων ωρών εργασίας τους!

Το κράτος δεν βοηθά όσο πρέπει τα νέα ζευγάρια, δεν στηρίζει την γυναίκα που μόλις έφερε στον κόσμο μια νέα ζωή, ο ιδιωτικός τομέας διαφέρει σε παροχές λοχείας από τον δημόσιο και οι ευθύνες ακόμα αναζητούνται!!!!! Πότε και που όμως, κανείς δεν θέλει να μας πει!

Δυστυχώς έχουμε αύξηση των οικογενειών που δεν καταφέρνουν να κάνουν πάνω από ένα παιδί και οι πολύτεκνες οικογένειες μειώνονται σημαντικά. Οι παράγοντες που συμβάλλουν σ’ αυτή την αλλαγή είναι, η δημογραφική γήρανση, η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής, η άνοδος του μορφωτικού επιπέδου, ο εκδημοκρατισμός των διαπροσωπικών σχέσεων, η επαγγελματική ενασχόληση της γυναίκας, η επαγγελματική άνοδος, η καριέρα μα πάνω απ’ όλα, η προχωρημένη ηλικία που αποφασίζει να τεκνοποιήσει.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο η οικογένεια δεν καταφέρνει να υφίσταται ακέραια, όπως παλιά, που η γυναίκα δεν εργαζόταν συστηματικά.

Σήμερα ο γάμος έχει και άλλα πρόσωπα, είναι πολιτικός, είναι με σύμφωνο συμβίωσης, δεν γίνεται μεταξύ ομοεθνών και επηρεάζεται από πολλούς τοξικούς παράγοντες. Και βέβαια οι λόγοι που οδηγούν τους νέους σε διαφορετικές μορφές οικογένειας είναι κοινωνικοί, πολιτισμικοί, πρακτικοί, ρεαλιστικοί. Δύο νέοι συμβιώνουν πρώτα για εξοικονόμηση χρημάτων, για να ανταπεξέλθουν οικονομικά, δεν επιλέγουν θρησκευτικό γάμο και πολυέξοδες τελετές, επιλέγουν μικρά διαμερίσματα και προσαρμόζονται σε λογικές πρακτικές λύσεις……

Έχουν πιο ρεαλιστικούς στόχους είναι πιο προσγειωμένοι.

Η κρίση επηρέασε αρνητικά και πολλαπλά την οικογένεια, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο….Επηρέασε τις διαπροσωπικές σχέσεις και το επίπεδο επικοινωνίας έγινε πιο χαμηλό. Η έλλειψη εμπιστοσύνης έφερε την αύξηση των διαζυγίων, οι αξίες ολοένα και καταποντίζονται.

Οι αποφάσεις στο μοίρασμα της κοινής ζωής του ανδρογύνου, επηρεάζονται και δείχνουν πόσο βαθύ είναι πλέον το ρήγμα μεταξύ τους, που αντανακλά και στις κοινωνικές και αξιακές κρίσεις ενός τόπου.

Παρ’ όλες τις προσπάθειες να κρατηθεί ακέραια η Ελληνική οικογένεια, το θηρίο της υπογεννητικότητας, έχει ήδη επιτεθεί και τρώει τις σάρκες της. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2017 δείχνουν ότι τα ζευγάρια που συμβιώνουν με παιδιά, αποτελούν μόλις το 21% και χωρίς παιδιά το 25,2%. Ας φροντίσουν λοιπόν οι νέοι μας σήμερα, να μην καθυστερούν τον γάμο ή την συμβίωση τους, που μοιραία θα φέρει με την σειρά της και την απόκτηση των παιδιών τους!

Και ίσως τότε η ευχή «ότι ποθείτε», που συνοδεύει τα νέα ζευγάρια στους γάμους τους, τους δώσει την εφαλτήρια δύναμη να φτιάξουν μια υπέροχη οικογένεια με όλα τα στοιχεία που αποκόμισαν από τις όμορφες δικιές τους οικογένειες!!!! Για να μην χαθεί η ήδη ξεχασμένη πατρίδα μας και για να έχουμε φωνή και ένα σημαντικό λόγο ύπαρξης μέσα στην γερασμένη Ευρώπη!


Στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ από Καθημερινή της Κυριακής.


8 Αυγούστου 2019


Φετοκάκη Μαρία  © 2011 - 2024 vasileoniko.gr
Κατασκευή : Φώτης Φραγκάκης