Ένας δικτυακός τόπος αφιερωμένος στο χωριό μας!

Επισκέπτες
 Σήμερα :
 Εχθές : 21 
 Συνολικά : 168753 
24.04.2024, 06:17 Europe/Athens
Γιορτάζουν

Το Χωριό μας » Διάφορα » Λογοτεχνικές Ματιές » Καπνιστές και μη καπνιστές - Πόλεμος και ειρήνη

Καπνιστές και μη καπνιστές - Πόλεμος και ειρήνηΆρχισε ήδη η φθινοπωρινή μοναξιά της παραλίας. Εκεί που ο ήλιος έκαιγε τα κορμιά μας, εκεί που τα παιδιά τιτίβιζαν κτίζοντας κάστρα, πύργους και πολεμίστρες με την βρεγμένη άμμο, ακούγεται μόνο το γλυκό αντάμωμα του βιαστικού κύματος με τον γιαλό! Φθινοπώριασε…….

Χαραγμένη η παραλία με τα ιερογλυφικά πατήματα των γλάρων, σ’ ένα ατελείωτο πήγαινε έλα, αναζητώντας το κάτι διαφορετικό για το γεύμα τους. Σκαλίζοντας με το ράμφος τους την άμμο, το μόνο που ανακαλύπτουν, είναι οι θαμμένες γόπες από τα τσιγάρα κάποιων τεμπέληδων, θεριακλήδων καπνιστών, που δεν άντεχαν να φθάσουν έως το διπλανό κάδο για να τις πετάξουν. Αγνοώντας όλα τα σποτ, όλες τις παροτρύνσεις των οικολόγων, που εδώ και χρόνια μας βομβαρδίζουν για την σωτηρία της ίδιας αυτής θάλασσας, που θα κληρονομήσουμε στις επόμενες γενιές και έχουμε χρέος να προστατεύσουμε!

Τώρα που ο χειμώνας και το κρύο είναι προ των πυλών, τώρα που τα μαγαζιά θα κλείσουν τις τζαμαρίες τους και στις δημόσιες υπηρεσίες θ’ ανάψουν τα κλιματιστικά με κλειστά τα παράθυρα, γίνεται θέμα συζήτησης και πάλι γύρω μας, ο αντικαπνιστικός νόμος.

Ο νόμος που δέκα χρόνια σεργιανά από στόμα σε στόμα, χωρίς να καταφέρει να εφαρμοστεί και να αποδώσει καρπούς και υγεία…………

Θα γίνουμε και πάλι όλοι καπνιστές με το έτσι θέλω, όσων υποστηρίζουν ότι θα πρέπει κάποτε κι εμείς, οι μη καπνίζοντες, να τους καταλάβουμε και να υποταχθούμε στα θέλω τους!

Πρωταθλήτρια στο κάπνισμα η χώρα μας, μαζί με την Βουλγαρία, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ πιο πίσω από την γείτονα Τουρκία, που τα πάει μια χαρά με την απαγόρευση, σε όλους τους χώρους.

Η έκθεση μας στο παθητικό κάπνισμα είναι επίσης η υψηλότερη της Ευρώπης, η οποία βέβαια έχει μειώσει σημαντικά το ποσοστό, σε αντίθεση με την Ελλάδα, που σημείωσε αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Και όλοι αυτοί που στην αρχή εφήρμοσαν τον νόμο στα μαγαζιά τους, εγκατέλειψαν την προσπάθειά τους, βλέποντας την ατιμωρησία και την καταπάτηση του νόμου από τους άλλους! Ο νόμος όμως εξακολουθεί να υφίσταται και είναι αυστηρός, λείπει όμως ο έλεγχος, ο συντονισμός και η ανάλογη τιμωρία. Μετά από έρευνα οι Έλληνες καπνιστές που συχνάζουν και καπνίζουν στα μπαρ, φθάνουν το 87%, ενώ το ποσοστό καπνιζόντων στα εστιατόρια φθάνει το 78%. Ποιος αλήθεια θα μας συμμορφώσει;

Ας σημειωθεί ότι ο αριθμός των θανάτων από το κάπνισμα στη χώρα μας, φτάνει τις 15.000 άτομα τον χρόνο! Μειώνει όμως και το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων κατά 10 με 12 χρόνια.

Ο ογκολόγος Νταβίντ Καγιά καθηγητής Πανεπιστημίου στο Παρίσι, προτείνει μεταξύ πολλών άλλων, να γίνει απαγορευτική η τιμή των τσιγάρων, για να μπορέσει να σωθεί ίσως ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού των πλέον φτωχών χωρών του κόσμου……..

Στην πατρίδα μας λειτουργούν σε δημόσιες μονάδες υγείας, ιατρεία διακοπής του καπνίσματος, που δέχονται από 2000 έως 3000 καπνιστές τον χρόνο. Είναι θέμα ελευθερίας η διακοπή για αυτούς, μα και αλλαγή τρόπου ζωής και διαχείρισης της καθημερινότητας τους.

Το ευχάριστο σ’ αυτή την υπόθεση είναι ότι ως επί το πλείστον, είναι νεαρά άτομα από 25 έως 30 ετών. Νέοι γονείς που ενδιαφέρονται για την υγεία των παιδιών τους, γνωρίζοντας πλέον ότι τα μικρά παιδιά που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα, έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονία και βρογχίτιδα.

- Για να αλλάξεις όμως τον τρόπο σκέψης ενός καπνιστή, δεν χρειάζεται να επιβάλεις απλά τον νόμο, που ήδη υφίσταται εδώ και μία δεκαετία.

Θέλει τον τρόπο να πλάσεις κατά τέτοιο τρόπο την κοινωνία, που να μπορέσει να τον δεχθεί και να τον εφαρμόσει, κάνοντάς τον προσωπική της υπόθεση! Είναι παράλογο αλήθεια να καπνίζεις όλες τις μάρκες των τσιγάρων, γιατί κάποιοι δεν μπορούν να καταλάβουν, ότι έχεις κι εσύ τα ίδια δικαιώματα μ’ αυτούς, μέσα σ’ ένα κλειστό χώρο που επιβάλλεται να έχει καθαρή ατμόσφαιρα.

Σεβόμαστε τα παιδιά, τις έγκυες γυναίκες, τους υπερήλικες, γιατί απλά σεβόμαστε τον εαυτό μας.

Το καλύτερο παράδειγμα ίσως στην πατρίδα μας, μας το δίνουν οι κάτοικοι των Τρικάλων, οι οποίοι μετά από την καινοτόμο απόφαση του Δημάρχου και του Δημοτικού συμβουλίου, στήριξαν το μέτρο κατά διαπιστώνοντας, ότι μ’ αυτόν τον τρόπο ακόμα και οι φανατικοί καπνιστές καπνίζουν λιγότερο. Άκαπνη λοιπόν πιά η πόλη των Τρικάλων και ας ευχηθούμε να γίνει πρότυπο όλων των άλλων πόλεων, που θα ήθελαν να λέγονται προοδευτικές, αισιόδοξες, καθαρές και άκαπνες, για ένα καλύτερο και καθαρότερο μέλλον.


8 Σεπτέμβρη 2019


Φετοκάκη Μαρία  © 2011 - 2024 vasileoniko.gr
Κατασκευή : Φώτης Φραγκάκης