Ένας δικτυακός τόπος αφιερωμένος στο χωριό μας!

Επισκέπτες
 Σήμερα :
 Εχθές : 21 
 Συνολικά : 168753 
24.04.2024, 05:18 Europe/Athens
Γιορτάζουν

Το Χωριό μας » Διάφορα » Λογοτεχνικές Ματιές » Ταξιδεύουμε τα όνειρά μας και το 2021

Ταξιδεύουμε τα όνειρά μας και το 2021Καινούργιος χρόνος έρχεται με δώρα φορτωμένος,
πολυσποριά, πολυκαρπιά, καλοτυχιά κι υγεία,
γεμάτο το δισάκι του χαρά και ευτυχία ...


Μου τραγουδούν τα παιδιά αυτά τα κάλαντα της Εύβοιας, που στηρίζουν τη ζωή και πολεμούν κάθε άσχημο και κακό!
Ελάτε λοιπόν μαζί μου, γυρίστε την πλάτη στην είσοδο του σπιτιού σας και θεωρείστε ότι όλος ο κόσμος σας είναι από το σημείο αυτό και μέσα, στα όποια τετραγωνικά του σπιτιού σας.
Ελάτε μαζί μου, χωρίς να χαθούμε σε περίσσια λόγια, ευχολόγια και γρίνιες, αφήστε τις αναμνήσεις σας να ταξιδεύουν και αναπολείστε μαζί τους νοσταλγικοί και ευτυχισμένοι, παλιούς καλούς καιρούς, λίγο ελλιπείς, λίγο φτωχικούς λίγο περιφρονημένους, όπως λαθεμένα νομίζαμε και πιστεύαμε ότι ήταν…… Δεν θα χρειαστούμε εισιτήριο, μόνο την νοσταλγία και την καλή μας μνήμη. Στο πρόσφατα στολισμένο γιορτινά σπιτικό μας, ο στολισμός σηματοδοτεί την αλλαγή του σκηνικού, την μαγεία των ημερών, την χαρά πασπαλισμένη με χρυσόσκονη που σκορπίζεται στο γρήγορο πέρασμά μας πάνω στο χαλί!
Εκεί που οι μικροί ήρωες της καρδιάς μας, τριγυρνούν ανάμεσά μας παίζοντας, γελώντας, φωνάζοντας κάνοντάς μας και πάλι παιδιά!
Στο τραπέζι το καλομαγειρεμένο φαγητό, τα πασπαλισμένα με άχνη γλυκά, οι πολύχρωμες μπάλες, τα εκατοντάδες λαμπιόνια, σμίγουν γλυκά με τα τραγούδια, τα γέλια, τα πειράγματα και μοιάζουν σαν να γεννούν ξανά το θαύμα, κάνοντάς το τόσο οικείο και τόσο προσιτό, όπως παλιά...
Και μιας κι εμείς οι μεγάλοι, πάψαμε να πιστεύουμε κι αφού χάσαμε το πέπλο της μαγείας των παιδικών μας χρόνων, εν τούτοις νοιώθουμε και πάλι την ανάσα μας να ξεφεύγει από την όποια σκληρή πραγματικότητα, να γεμίζει με οξυγόνο και να προσπαθεί να μας χαρίσει ζωή και ζωντάνια!
Ας κάνουμε λοιπόν εκεχειρία, ας ξεχάσουμε κι ας ξεχαστούμε, σηκώνοντας λευκή σημαία, σ’ αυτόν τον δύσκολο εχθρό, που μας βασάνισε και θα μας βασανίζει ίσως για κάμποσο καιρό ακόμα……
Κι ας μοιάζει αυτή η κρίση, σαν να την προκάλεσε χέρι Θεού κι ας ζούμε περίοδο δοκιμασίας και αυτοκριτικής. Η ζωή μας όμως είναι δώρο Θεού, και για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει να την προστατεύουμε και να την εκτιμάμε, αποδεικνύοντας πόσο ηρωισμό, δύναμη και ανωτερότητα, κρύβει ο καθένας μέσα του, με την επαφή, την σκέψη, και την αγάπη για τους άλλους!
Ο άνθρωπος είναι ικανός να αναπτύξει δεξιότητες και δυνάμεις, που δεν μπορεί ούτε ο ίδιος να τις φανταστεί. Όμως και οι μεταξύ μας δεσμοί, είναι επίσης πιο ισχυροί από την απομόνωση και πιο ανθεκτικοί από τις απώλειες! Η πλήξη, η θλίψη, η κατάθλιψη, είναι κακοί σύμβουλοι.
Τα θετικά συναισθήματα, είναι αυτά που μαζί με την προσφορά μας, θα μας κάνουν να αισθανθούμε όμορφα, προσφέροντας χαρά στους γύρω μας.
Ήρθε λοιπόν η ώρα να ξεκαθαρίσουμε, θα ακολουθήσουμε τα ουσιαστικά ή θα περιπλανιόμαστε σε αβέβαια και άγνωστα πελάγη;
Συνηθίσαμε να λέμε ειρωνικά: Κατεβάστε τις μάσκες, σε κάτι που θεωρούσαμε ψεύτικα δοσμένο. Τώρα επιτακτικά παροτρύνουμε:
Φορέστε τις μάσκες σας! Τι άλλαξε; Μήπως ωριμάσαμε;
Πίσω από τη μάσκα κρύβουμε την γκριμάτσα του φόβου, την ρυτίδα του πόνου ή το πληγωμένο βλέμμα μας. Η ζωή μας όμως θέλει να συνεχίσει να υπάρχει, χωρίς διστακτικές ευχές και αντισηπτικά υγρά!
Οι δικοί μας άνθρωποι είναι φορείς μονάχα της αγάπης, όπως οι μανούλες, που δεν κολλούν ποτέ από τις ιώσεις των παιδιών τους.
Η αγάπη στην οικογένεια εμποδίζει την μετάδοση κάθε κακού!
Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, να είμαστε παρόντες στα καλά και στα κακά, ώσπου να συμβεί το θαύμα. Το θαύμα που δεν είναι άλλο από όλα αυτά τα μικρά καθημερινά πράγματα, που συνθέτουν τα 12ώρα ή τα 15ώρα, μιας συνηθισμένης κουραστικής ημέρας μας!
Με ευχές και μικρά χειροποίητα δώρα, που ίσως καταφέρουμε να προσφέρουμε, ξορκίζουμε το κακό, προτρέποντας τον νέο χρόνο, να επενδύσει στην υγεία και στην ευτυχία μας! Η ανθρωπιά πάντα βρίσκει τον δρόμο να φωτίσει και τις πιο δύσκολες και σκοτεινές ώρες της ζωής μας!
Ας μην σταματήσουμε να ονειρευόμαστε….γιατί κάθε νέα χρονιά, μπορεί να κρύβει κάτι παραδεισένιο κι ονειρικό που δεν το γνωρίζουμε!
Ίσως μια συναρπαστική ιστορία αναζήτησης, επιδίωξης, φαντασίας ή πραγματική. Ας την περιμένουμε κι ας ελπίζουμε πως θα ‘ρθει………
Κι όπως τα παιδιά, να θυμάστε ότι κι εμείς έχουμε ανάγκη τα παραμύθια, για την αξία τους, για τις αλήθειες και τους μύθους τους, για την έμπνευση και την προσφορά του κάθε παραμυθά που μας ταξιδεύει!.
Να ευχηθούμε η χρονιά που ξημερώνει, να μην έχει γλυκόπικρες χαρές, δύσκολες ευχές, φοβερές αγωνίες, θαμπά όνειρα και σκέψεις προβληματισμού. Να πρυτανεύσει η λογική, ας πλημμυρήσει τις καρδιές μας η αισιοδοξία κι ας επικρατήσει η ανοσία της αγάπης.
Ας αφήσουμε τα όνειρα να πέσουν απ’ τον ουρανό, αυτή την περίεργη παραμονή Πρωτοχρονιάς, όπως έκανε η μικρή άτυχη συγγραφέας Κων/να Αναγνωστοπούλου, που εύχεται σε όλους μας, μέσα από τις σελίδες του παραμυθιού της, που σκορπίζει σήμερα μαγεία και χαμόγελα, λίγο πριν ταξιδέψει, για το μακρύ φωτεινό ταξίδι της, στη χώρα των ονείρων της!
Ήταν μόλις δέκα ετών, πριν φύγει για την χώρα που τα όνειρα πέφτουν από τον ουρανό. Εκδ. Μέθεξις.
Καλή και δημιουργική χρονιά για όλους το 2021, με υγεία.


10 Δεκεμβρίου 2020


Φετοκάκη Μαρία  © 2011 - 2024 vasileoniko.gr
Κατασκευή : Φώτης Φραγκάκης