Ένας δικτυακός τόπος αφιερωμένος στο χωριό μας!

Επισκέπτες
 Σήμερα :
 Εχθές : 21 
 Συνολικά : 168753 
24.04.2024, 05:04 Europe/Athens
Γιορτάζουν

Το Χωριό μας » Διάφορα » Λογοτεχνικές Ματιές » Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας

Εθνική Πινακοθήκη της ΕλλάδαςΟ θορυβώδης ήχος της πόλης, πλανιέται πάνω και ανάμεσα από θαυμαστά μνημεία και αγάλματα, μνήμες και ήχοι, ο αέρας που κατεβαίνει βιαστικός από τον Υμηττό και σμίγει μ’ αυτόν της πόλης, το στοργικό οικείο βλέμμα του Άη Γιώργη απ’ τον Λυκαβηττό, τον πιο όμορφο λόφο της πόλης.
Η επιβλητικότητα του ιερού βράχου προς την δύση, ο Ευρωπαϊκός αέρας που αποπνέει το ανακαινισμένο Hilton ανατολικά, καθώς καθρεφτίζεται στις μεγάλες γυάλινες επιφάνειές της και μοιάζει με καρτ-ποστάλ κι ένα πλήθος μικρών και μεγάλων πουλιών, που πετούν ολόγυρα τιτιβίζοντας, συνθέτουν το τοπωνύμιο της ανακαινισμένης και όχι μόνο, Εθνικής Πινακοθήκης της Ελλάδας. Ο δρομέας με κίνηση ορμής συμπαρίσταται στην βιασύνη αποπεράτωσής της. Τα σύννεφα γκριζωπά τεμπελιάζουν, με πλεγμένα τα κορμιά τους σε περίεργες συνθέσεις πάνω από τα κεφάλια μας, χαρίζοντάς μας την άπλετη ασημένια ενέργειά τους, καθώς οι διάσπαρτες βιαστικές σταγόνες τους, προσφέρουν ζωή στην άνυδρη γη της πόλης!
Λίγα μόλις λεπτά χρόνος, χωρίζουν το βλέμμα μας από την αόρατη ομορφιά των εσωτερικών χώρων του κτιρίου. Η πρώτη εικόνα γεννά αισιοδοξία, το κτίριο γίνεται πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης και τίποτα σχεδόν, δεν θα θυμίζει το παρελθόν!
-Η πόρτα της θα είναι ανοιχτή, για όσους γνωρίζουν από τέχνη, αλλά και σε όσους αισθάνονται την ανάγκη να την ανακαλύψουν, λέει η διευθύντρια της Πινακοθήκης κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.
Τώρα που όλοι μας αισθανόμαστε, την καταπόνηση από την πανδημία και την οικονομική δυσπραγία, το Μουσείο αυτό θα είναι κάτι σαν την αληθινή αντανάκλαση, της σύγχρονης ταυτότητάς μας!
-Οι Έλληνες δεν θέλουμε πιά η ταυτότητά μας να είναι γνωστή μόνο από τα επιτεύγματα της αρχαίας ιστορίας μας, θέλουμε να γνωριστούμε, ν’ αγαπηθούμε και να καταξιωθούμε, από τον πιο σύγχρονο εαυτό μας, και τις νεώτερες επιτεύξεις μας, στις τέχνες και στα γράμματα!
-Στις 20 Μαρτίου θα πρέπει να είναι όλα έτοιμα, έστω κι αν δεν μπορέσουμε να δεχθούμε επισκέπτες, έστω κι αν δεν κοπεί ούτε ένα εισιτήριο!
Το εναρκτήριο λάκτισμα, θα δοθεί στις 25 Μαρτίου, έπειτα από 8 χρόνια (2013-2021) επίμονης δουλειάς και αλλαγών, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της κ. Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, η οποία από την εποχή ανάληψης των καθηκόντων της το 1992, πιστώνεται το όραμα αλλαγής της κτιριακής υποδομής και συζητά ανελλιπώς, την ανάγκη ανακαίνισης και επέκτασης.
-Οι συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, είναι συνομήλικες με το νεώτερο Ελληνικό κράτος, γι’ αυτό και τα εγκαίνια της όφειλαν να συνδεθούν με τις εορταστικές εκδηλώσεις των 200ων χρόνων παλιγγενεσίας και η προσπάθεια να ολοκληρωθεί το έργο, αποτέλεσε προτεραιότητα για την Πολιτεία!
Το κτίριο θα μας υποδεχθεί με το νέο του πρόσωπο, αφού απαρτίζεται πλέον από 6 ορόφους, τρείς υπέργειους και τρείς υπόγειους, που ήταν και η αιτία καθυστέρησης, λόγω των υπογείων υδάτων του ποταμού Ιλισού.
Οι ωφέλιμοι χώροι υπερδιπλασιάστηκαν, απέκτησε αίθουσα περιοδικών εκθέσεων 2.000τμ., αμφιθέατρο 450 θέσεων, αποθηκευτικούς χώρους για 10.000 έργα, 2 εστιατόρια-μπαρ, σε ισόγειο και στον 3ο όροφο που δεν υπήρχε, που προστέθηκε και διαθέτει την πιο πανοραμική θέα προς τον Σαρωνικό! Το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου φθάνει τα 20.760τμ εκ των οποίων τα 910τμ είναι οι χώροι υποδοχής και τα 1.645τμ είναι οι αποθήκες.
Η συνολική χρηματοδότηση του φθάνει τα 59.029.102€, απ’ αυτά το 71,2% προέρχεται από δημόσιους πόρους (ΕΣΠΑ & Περιφέρεια) το 28,8% από ιδιωτικούς πόρους, με μεγαλύτερη δωρεά αυτή του ιδρύματος Σ. Νιάρχου, που άγγιξε τα 13.000.000€. Η μόνιμη συλλογή της σήμερα, φιλοξενεί περισσότερα από 1.000 έργα, ενώ στο παλιό κτίριο είχε την δυνατότητα φιλοξενίας έως 400 έργων.
Ο Ιλισός στους κήπους της, θα αναδειχθεί μόνο ως μνήμη, ρέοντας σε ένα κανάλι, υποστηρίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο, το υδάτινο στοιχείο ανάμεσα σε μια ισχυρή παρουσία ελληνικής χλωρίδας γύρω του!
Η Πινακοθήκη θα πρέπει να έχει πλέον το status των ομοίων Ευρωπαϊκών.
-Είμαστε Εθνικό Μουσείο και οφείλουμε να παρουσιάζουμε σήμερα, το τι συμβαίνει στο χώρο της τέχνης, είμαστε το απολύτως ανακαινισμένο θησαυροφυλάκιο της νεώτερης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, από τα μεταβυζαντινά χρόνια έως σήμερα, μας εξομολογείται με καμάρι!
-Όταν θα έρθει η στιγμή των επισκεπτών, μετά τα εγκαίνια, η καλημέρα προς όλους θα πρέπει να είναι ζεστή, το ευχαριστώ εγκάρδιο, και το χαμόγελο πιο γενναιόδωρο, φιλοξενία και πολιτισμός!
-Ετσι ίσως μέσα από τα χαλάσματα ενός καταπονημένου συστήματος, να γεννηθεί ένας νέος πιο υγιής πολιτισμός, που όταν διασχίζουμε κάποια στιγμή την πύλη εισόδου, θα νοιώθουμε ότι όλα είναι όμορφα κι αληθινά, ακόμα κι απ’ τα πιο δυνατά όνειρα που κάναμε χρόνια τώρα...
Ο Μάρτιος με τα υπέροχα χρώματα, τις ευωδιές και την εαρινή ισημερία του, σηματοδοτεί την Άνοιξη, το ξύπνημα της φύσης και της ζωής και αφιερώνει εδώ και χρόνια την 8η ημέρα του στην γυναίκα!
Και αφού τα θαύματα δεν σε ρωτούν ποτέ, πότε να έρθουν, σε βάζουν αυθόρμητα σ’ ένα εκτυφλωτικό φως χαράς και δημιουργίας.
Σ’ εσένα λοιπόν έγκειται αν είσαι ανοιχτή να το χαρείς και να το ζήσεις...
Και τώρα πραγματικά, ζούμε μια αλλιώτικη πραγματικότητα...
Ευχόμενη μαζί με όλους εσάς ελπίζω, σε μια αξιόλογη, καταξιωμένη διαδρομή της νέας Εθνικής Πινακοθήκης, ας μου επιτραπεί να αφιερώσω αυτό το κείμενό μου, στην γυναίκα, Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, την ακούραστη εργάτρια, την εμπνεύστρια και επιμελήτρια του έργου, στην οποία πιστώνεται το όραμα αλλαγής και αναζωογόνησης του. Σε όλους τους εργαζόμενους και σε όσους συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο στην αναγέννησή της, σε μια συνεχή προσπάθεια τόσων ετών. Καθώς και στην Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, που βοήθησε και με την προσωπική επίβλεψή της κάποιες φορές, στην πιο γρήγορη και επιτυχή αποπεράτωση του έργου τους τελευταίους 20 μήνες.
Ας ελπίσουμε ότι θα καταφέρουμε να την επισκεφθούμε έστω και μεμονωμένα το ερχόμενο καλοκαίρι. Έως τότε υπομονή και τήρηση των μέτρων. Η ημέρα της γυναίκας, δεν θα είναι γιορτή αυτή την χρονιά, θα είναι μια απόδειξη προσωπικής νίκης της κάθε μιας, απέναντι στις δυσκολίες και την συνεχή στήριξη της οικογένειάς μας!


8 Φεβρουαρίου 2021


Φετοκάκη Μαρία  © 2011 - 2024 vasileoniko.gr
Κατασκευή : Φώτης Φραγκάκης