Ένας δικτυακός τόπος αφιερωμένος στο χωριό μας!

Επισκέπτες
 Σήμερα :
 Εχθές : 21 
 Συνολικά : 168753 
24.04.2024, 04:57 Europe/Athens
Γιορτάζουν

Το Χωριό μας » Διάφορα » Λογοτεχνικές Ματιές » Μητέρα - Πατέρας - Οικογένεια

Μητέρα - Πατέρας - ΟικογένειαΜητέρα μια ύπαρξη τρυφερή, δοτική, ικανή, με απόλυτη προσήλωση και αυταπάρνηση, υπόδειγμα και πρότυπο για τα παιδιά της.
Προικισμένη με ατσάλινη θέληση, δυναμική, μαχητική και υπερασπιστική, με τεκμηριωμένη άποψη, απλή και προστατευτική!
Στους παράλληλους ρόλους που υποχρεούται να παίξει, ως μητέρα, εργαζόμενη και σύζυγος, σ’ ένα συνεχή αγώνα δρόμου, καθ’ όλη την διάρκεια της ενήλικης ζωής της, καταξιωμένη ή όχι επαγγελματικά, διακρίνεται κρινόμενη, σχεδόν πάντα επιτυχώς, σε όσους ρόλους κι αν επιλέξει να εκτελέσει.
Η μητρότητα ήταν και θα είναι πάντα, ένα σπουδαίο θεραπευτικό ταξίδι, στην ανακάλυψη του εαυτού της! Μ’ αυτήν ολοκληρώνεται και αυτή είναι η χρυσή ευκαιρία της ευτυχίας της! Μία ευτυχισμένη εγκυμονούσα μητέρα, καλλιεργεί ένα πλέγμα απόλυτης σχέσης, με το έμβρυο, αυτό το μικρό θαύμα που δημιουργείται και πλάθεται μέσα της και το οποίο επηρεάζει θετικά με την αγάπη της. Η γλυκιά αυτή σχέση, είναι αποδεδειγμένα, η καλύτερη προίκα για όλη τη μετέπειτα ζωή του, ως μωρό, ως παιδί και ως ενήλικας.
Αυτή είναι η ελπίδα κάθε ζωντανής κοινωνίας, κάθε φυλής και κάθε κράτους, αφού οι κοινωνίες σήμερα επενδύουν στις γεννήσεις.
Ουσιαστικά το έργο της γέννησης, της ανατροφής και της διαιώνισης του είδους, πέφτει αποκλειστικά σαν μπέρτα, πάνω στους λεπτούς ώμους της.
Πολλές φορές στις αρχές του 19ου αιώνα και με υποτιμημένη την αξία της γυναίκας, η ερωτική της επιθυμία ήταν ένοχη και η σεξουαλική της ταυτότητα ήταν κάτι που αναγκαζόταν να απαρνηθεί συχνά, προκειμένου να κρατήσει την τιμή της και να επιβιώσει! Η ζωή μας έχει ανάγκη από την ζωντάνια της υπόστασής της, τη θηλυκότητα, την αυταπάρνηση και τον ψυχικό πλούτο της, αφού ενεργώντας ως σοφή μήτρα, δίνει ζωή και σοφία στις γενιές που θα γεννηθούν εις το εξής, σε κάθε νέο κύκλο ζωής!
Που αλήθεια κρύβεται το μαγικό κλειδί της αντοχής της και που η μαγεία της συνέχειας της ζωής της!
Μάθαμε ότι η μητρότητα είναι δώρο, είναι όμως και ευθύνη, είναι και δυσκολία και εμπόδιο, για πολλές κοπέλες, λόγω της εργασιακής ενασχόλησης τους.
Οφείλει αλήθεια ο πατέρας να έχει συμμετοχή; Πρέπει να είναι καθοδηγητής και συνοδοιπόρος; Λέμε ναι, πρέπει να είναι το πραγματικό στήριγμά της!
Οι εποχές προχωρούν, οι άνθρωποι και οι συμπεριφορές αλλάζουν, οι κοινωνίες διαφοροποιούνται κι εμείς οι νεώτερες μητέρες, δεν είμαστε πλέον ίδιες!
Το κλειδί της ανατροφής ενός παιδιού, όμως, κρύβεται στο πόσο αυθεντικός και αληθινός είναι απέναντί του ο γονιός του και πόσο σωστά φορά τον ρόλο του ! Διορθώνω: Πόσο αληθινοί είναι οι γονείς του!
Στην διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς του, τον πρώτο λόγο έχουν οι οικογενειακές συμπεριφορές. Μητέρα-Πατέρας αντάμα!
Ανοίγοντας κάποια στιγμή, τα φοβερά εκείνα μπαούλα μνήμης, της παιδικής μας ηλικίας, θα ανακαλύπταμε πέραν του νεαρού εαυτού μας, πολλά από τα καλά φυλαγμένα, φοβερά κειμήλια, της μαμαδίστικης τρυφερής ηλικίας μας!
Ας μην δαπανήσουμε λοιπόν ως γονείς, την ενέργεια και τον ελεύθερο χρόνο μας, στην ρουτίνα της καθημερινότητάς μας. Ας θυμηθούμε χωρίς ενοχές, πως είμαστε εμείς σαν παιδιά, τι θα θέλαμε, τι μας έλειπε και πλάθοντας ένα διαχειρίσιμο ρόλο, ας τον παίξουμε σε νέα πλάνα, με ειλικρίνεια όλοι μαζί!
Καθώς λοιπόν τα χρόνια τρέχουν με ταχύτητα φωτός και οι συμπεριφορές αλλάζουν, θα πρέπει η ενασχόληση μαζί τους να είναι αυθεντική και συνεχής.
Θα πρέπει να τα διδάξουμε πως να είναι ανεξάρτητα, βάζοντας όμως κάποια όρια, πως να μαθαίνουν από τα λάθη τους, που ούτως ή άλλως θα κάνουν στην ζωή τους, να περιφρουρούμε τους ρόλους με σαφήνεια και γνώση και να τους δίνουμε θετικά ερεθίσματα, μαζί με αγάπη και τρυφερότητα!
-Δεν μιλάμε πλέον την ίδια γλώσσα, το γνωρίζουμε, δεν ψηλαφίζουμε με τον ίδιο τρόπο τον κόσμο! Αδυνατούμε να κατανοήσουμε το μέγεθος της αλλαγής, γιατί για τα παιδιά μας όλο το σύμπαν βρίσκεται πιά στους λοβούς των επιδέξιων δακτύλων τους, έτσι όπως χειρίζονται με ταχυδακτυλουργική επιδεξιότητα, μια εικονική σφαίρα!
Η στήριξη θα πω της οικογένειας και όχι μόνο της μητέρας, στα παιδιά της, θα πρέπει να έχει ισορροπίες και οι νέοι οικογενειακοί συναισθηματικοί χάρτες θα πρέπει να γράφονται με ανεξίτηλα, έντονα χρώματα, ισότητας, αρμονίας και φυσικά αξιοπρέπειας!
-Είναι ευχάριστο να καμαρώνεις την κόρη σου σε σημαντικές θέσεις.
-Δεν σου αρέσει όμως, ότι γίνεται λόγω καριέρας, μεσήλικη μάνα……… έστω κι αν πάντα θα την στηρίζεις στην δημιουργία της οικογένειάς της!
Την μαθαίνεις να έχει ευαισθησία, διαλλακτικότητα, αγάπη, γενναιοδωρία και να απαιτεί, όσα έχει το κουράγιο και μπορεί να δημιουργήσει, εξυψώνοντας την ζωή της συναισθηματικά!
-Θαυμάζεις επίσης, την άνοδο του γιού σου, ίσως γιατί έχεις θυσιαστεί για τις σπουδές του. Δεν απαιτείς όμως συνήθως, να γίνει νωρίς πατέρας, μπορεί και μεγαλύτερος σκέπτεσαι……ας τακτοποιηθεί εργασιακά και ……….βλέπουμε!
Ας μεγαλώνουμε τους γιούς μας, με προσωπική ευθύνη και κοινωνική ευθιξία, ας τους κάνουμε διαφορετικούς από εμάς. Να μπορούν εκφράζουν ελεύθερα τα συναισθήματά τους, να μπορούν χωρίς ενοχές να κλαίνε, να συναποφασίζουν και να μοιράζονται τα καλά και τα κακά με τις συντρόφους τους, να είναι ισότιμοι και γενναιόδωροι και να συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο, ώστε εις το εξής, καμία γυναίκα να μην έρθει αντιμέτωπη, με ένα φοβισμένο και απολογητικό « me-too ».
Ούτε όμως και να μοιάζει η διαδρομή ισότητας στις ζωές τους, σαν τον περίφημο μήνα του μέλιτος, του Κου και της Κας Κοκοβίκου, δηλ μια βόλτα με ταξί γύρω από το τετράγωνο του σπιτιού τους…
Δεν ξέρω αν έπρεπε κι αν μου επιτρέπεται, αυτή την τόσο σημαντική ημέρα για την μητέρα, να δω το θέμα μέσα από την κοινή πορεία της έγγαμης ζωής της και να αναφερθώ, στο πόσο δυνατή μπορεί να γίνει η οικογένεια, με την συνύπαρξη και τον κοινό αγώνα, δύο σωστών γονιών!
Χρόνια πολλά σε κάθε μάνα που στηρίζει την οικογένειά της, με την υπερασπιστική και ανιδιοτελή βοήθεια κάθε πατέρα!


9 Απριλίου 2021


Φετοκάκη Μαρία  © 2011 - 2024 vasileoniko.gr
Κατασκευή : Φώτης Φραγκάκης