Ένας δικτυακός τόπος αφιερωμένος στο χωριό μας!

Επισκέπτες
 Σήμερα :
 Εχθές : 21 
 Συνολικά : 168753 
24.04.2024, 06:38 Europe/Athens
Γιορτάζουν

Το Χωριό μας » Διάφορα » Λογοτεχνικές Ματιές » Ήταν χρονιά των γυναικών το 2021;

Ήταν χρονιά των γυναικών το 2021;-Να είσαι σεμνή, μετρημένη, η φούστα σου να μην είναι πολύ κοντή, το παντελόνι σου να μην είναι στενό και προκλητικό και το ντεκολτέ σου δεν νομίζεις ότι είναι λίγο αβυσσαλέο; Και το πουκάμισό σου μήπως να ήταν περισσότερο κουμπωμένο!
Και να προσέχεις τον τρόπο που κάθεσαι…….
-Απ’ την άλλη όμως, για να μην θεωρηθείς οπισθοδρομική, χαλάρωσε λίγο!
Άφηνε κάτι που να εμπνέει και να εξάπτει την φαντασία των συναδέλφων σου!
Γίνε λίγο πιο σέξι, δείξε λίγο παραπάνω δέρμα, φόρεσε λίγο πιο κομψές γόβες…….
-Βαρέθηκα να σε βλέπω στο σπίτι με τη φόρμα, βάλε κάτι πιο θηλυκό επάνω σου!
-Παραείσαι καλά ντυμένη, συμβαίνει κάτι, ν’ ανησυχήσω;
-Γίνεσαι προκλητική μ’ αυτό το ντύσιμο…….μήπως πας γυρεύοντας;
-Τι μπορεί να υποθέσει κανείς; Ποιο είναι αλήθεια το πρότυπο σας αγαπητοί μας σύντροφοι, φίλοι και σύζυγοι, πρώην και νυν; Πως μας χαρακτηρίζεται και ποια είναι η εικόνα, που θα θέλατε να βγάζουμε προς τα έξω;
-Μήπως η εμφάνισή μας νοθεύει την αξία μας, ή κάποιος που έχει την εξουσία, (εργασιακή, οικονομική, προσωπική), μας αξιολογεί με βάσει την ενδυμασία μας;
-Μήπως μετρά την προθυμία μας να ενδώσουμε ή όχι στις επιθυμίες του και όχι να εκτιμήσει μόνο τις εργασιακές ικανότητές μας;
Υπήρξαν και θα υπάρξουν εργαζόμενες, που έθαψαν κυριολεκτικά την καριέρα τους, γιατί δεν ενέδωσαν στις ορέξεις κάποιων προϊσταμένων τους, που έθιξαν ή κακοποίησαν την προσωπικότητά τους! Και δυστυχώς………
Η κακοποίηση ανθεί στην σιωπή και περιβάλλεται από σιγή. Είναι κατά βάσει χαμηλόφωνη, δακρύβρεχτη και περνά συνήθως απαρατήρητη!
Η γυναίκα σήμερα, έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στην επαγγελματική ζωή της, ανοίγοντας νέους δρόμους τόσο γι’ αυτήν, όσο και για όσες θα την ακολουθήσουν!
Οι συνεχείς κατακτήσεις της, αλλάζουν τα δεδομένα, γιατί κάθε πολύπλευρη εργαζόμενη γυναίκα, κρύβει πολλά ταλέντα και δεξιότητες, παραμερίζοντας την θηλυκότητά της, χάριν της αξιοπρέπειάς της!
Πρέπει συνεχώς να ανατρέπει τα στερεότυπα, για να αναδειχθεί και για να έχει με τους άνδρες συναδέλφους της, μια ισορροπημένη και όχι μια ανταγωνιστική σχέση! Βέβαια τις περισσότερες φορές ο αγώνας είναι άνισος, παρ’ ότι τα προσόντα μπορεί να είναι πολύ περισσότερα και η πορεία τους μοιάζει σαν την ώρα της εκκίνησης ενός αγωνίσματος, όπου οι μεν γυναίκες ξεκινούν από τα αποδυτήρια, οι δε άνδρες από την γραμμή εκκίνησης!
Η δικαίωση της τώρα, μέσα στην οικογένεια έρχεται μόνο όταν συγκλίνουν και οι δύο σύζυγοι, βρίσκοντας το κοινό μονοπάτι, που θα διαβούν ισότιμα, καταργώντας όλες τις παλιές ανισότητες! Αυτό μπορεί να προωθήσει και την εργασιακή εξέλιξή της, αλλά δύσκολα θα απελευθερώσει πλήρως την χειραφέτησή της, γιατί η πλήρης ισότητα στην εργασία, ξεκινά να υφίσταται, μόνο αν όντως υπάρχει αληθινή ισότητα και κατανόηση, πρώτα μέσα στην οικογένεια της.
Γιατί αν υπάρχουν μεγάλες ανισότητες μεταξύ των συντρόφων, αυξάνονται οι κακές συμπεριφορές και αρχίζουν οι κακοποιήσεις!
Οι δεύτερες βάρδιες στο σπίτι, χρειάζονται την απορρόφησή τους και από τους δύο συζύγους.
Στατιστικά οι γυναίκες ξοδεύουν κατά μέσω όρο 28 ώρες απλήρωτης εργασίας την εβδομάδα. Οι μητέρες εξακολουθούν να εργάζονται λιγότερο και να αμείβονται επίσης λιγότερο, να αγνοούνται και να απομονώνονται, γεμίζοντας ενοχές, όταν δυσκολεύονται να δώσουν στα μωρά τους το αναντικατάστατο μητρικό γάλα!
Πάντοτε ήταν δύσκολος και σκληρός ο δρόμος της ανόδου, ένας αγώνας για όσα τόλμησε, για όσα σπούδασε, για όσα ρίσκαρε, για όσα την έκαναν να πέσει και να ξανασηκωθεί, σε διαφορετικές περιόδους και για διαφορετικά θέματα!
Μετά έρχεται η σιγουριά, οι νέες προοπτικές, το πείσμα, οι νέες αντοχές, η απαίτηση!
Ο έως τώρα συμβιβασμός, αποκτά αυτοπεποίθηση. Κι εκείνη ξεκινά να κυνηγά πάλι από την αρχή τα όνειρά της, ελπίζοντας ότι τώρα είναι ικανή να τα πραγματοποιήσει!
Πρώτα η κρίση πριν από κάποια χρόνια, η πανδημία τώρα έκαναν την επιβίωση πιο απαιτητική. Ο χρόνος της όμως πάντα θα τρέχει σαν τρελός, το άγχος θα την ξεπερνά, οι σχέσεις θα δυσκολεύουν και ο φόβος της απόρριψης, θα παραμονεύει ακόμα και μέσα στο ίδιο της το σπίτι!
Ο εγκλεισμός ήρθε για να απογυμνώσει τις σχέσεις, το ένα βήμα εμπρός γίνεται δύο πίσω! Το φόρεμα έγινε φόρμα και το κουστούμι πυτζάμα, όλα αυτά μέσα στο ίδιο θέατρο και με το ίδιο σκηνικό. Ένα μικρό ή μεγαλύτερο διαμέρισμα, υπό την πίεση μιας ασφυκτικής καθημερινότητας!
Το 2021 όταν κάποιες από εμάς αγανακτούσαν μεγαλόφωνα, κάποιες άλλες έχαναν την ζωή τους, από συζύγους, συντρόφους, σαλεμένες προσωπικότητες………
Συνειδητοποιήσαμε πλέον, τις ρωγμές και τη βία, που μπορεί να κρύβονται πίσω από μια φαινομενικά αψεγάδιαστη σχέση, η μια επίσης φαινομενικά δεμένη οικογένεια!
Ας τις αφουγκραστούμε αθόρυβα, ας δώσουμε φωνή στον πόνο τους, κι ας τους συμπαρασταθούμε λέγοντας μόνο δύο λέξεις: Δεν έφταιξες………Το ξέρω!
Πόσο σκοτάδι γεμίζει τη ψυχή του ανθρώπου, που υποτίθεται ότι έπρεπε να κατοικεί στο άπλετο φως;
Φταίει η ανεπάρκειά μας ή κουβαλάμε ακόμα στο νου μας, κάποια απ’ αυτά που μας έλεγαν πριν από πολλά χρόνια οι γονείς μας!.
Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν χωρούν σε καλούπια και δεν έχουν ταμπέλες……..
Η αλυσίδα με τους 17 σπασμένους κρίκους έχει ήδη σκουριάσει στα βάθη της γαλανής θάλασσάς μας και την μολύνει!
Οι ψυχές τους δικαίως θα αποζητούν την βαριά, ισόβια καταδίκη των ενόχων!!!!!!
Η θέση στο οικογενειακό τραπέζι θα παραμένει για καιρό άδεια!
Η ανθρώπινη ζωή δεν μετριέται στο καντάρι της μικρής παρουσίας μας επί γης και οι πράξεις αυτές, δεν εμπνέουν κανένα! Και η σιωπή της σεξουαλικής κακοποίησης, φέρνει στην κοινωνία διαχρονικά και βαθιά τραύματα……..
Με γνώμονα την εκτίμηση και σύμβουλο την αγάπη, ας προχωρήσουμε την ζωή μας, υπερπηδώντας τα εμπόδια και μαθαίνοντας στα παιδιά μας αγόρια και κορίτσια, ότι η αποδοχή και η απόρριψη δεν μπορεί και δεν πρέπει ποτέ να βαδίσουν σε παράλληλους δρόμους!
Ας παραμένει γιορτινή και όχι λυπημένη η μέρα κατάκτησης των δικαιωμάτων μας!


10 Φεβρουαρίου 2022


Μαρία Φετοκάκη  © 2011 - 2024 vasileoniko.gr
Κατασκευή : Φώτης Φραγκάκης