Ένας δικτυακός τόπος αφιερωμένος στο χωριό μας!

Επισκέπτες
 Σήμερα : 73 
 Εχθές : 35 
 Συνολικά : 170399 
18.06.2024, 13:14 Europe/Athens
Γιορτάζουν

Το Χωριό μας » Διάφορα » Λογοτεχνικές Ματιές » Στο καλωσόρισμα του νέου χρόνου

Στο καλωσόρισμα του νέου χρόνουΒρισκόμαστε ήδη στον δεύτερο μήνα κι αυτού του χρόνου και επαναλαμβάνουμε στα έγγραφά μας “το 2023” από συνήθεια και μόνο, ενώ συνεχίζουμε να ευχόμαστε Καλή και δημιουργική Χρονιά για το 2024!
-Ελπίζουμε κατά κανόνα ότι η χρονιά που μόλις ήρθε, θα έχει κάτι καλύτερο να μας φέρει από την προηγούμενη, που σχεδόν πάντα θεωρούμε ότι δεν ήταν καλή και μας ταλαιπώρησε.
Τι σημαίνει όμως για τον καθένα μας η ευχή Καλή Χρονιά;
Ίσως κάτι διαφορετικό, ανάλογα με τις όποιες επιθυμίες του καθενός, σχετικά με την κοινωνική του θέση, την εργασία ή την οικογένειά του. Πάντα όμως η πρώτη και πιο σημαντική ευχή, ειδικά τα τελευταία χρόνια, είναι για την υγεία.
Να έχουμε την υγειά μας και μετά όλα τ’ άλλα. Εξ άλλου η δόξα και το χρήμα απεδείχθη ότι κανέναν δεν σώζει, όσο πλούσιος κι αν είναι! Την κυνηγάς γιατί όπως λέει και το ρητό «το χρήμα πολλοί μίσησαν, την δόξα ουδείς» και μόνο εάν ανακαλύψεις ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγειά σου, τότε ανησυχείς, κρύβεσαι στο καβούκι σου, λυπάσαι και θλίβεσαι. Όλοι μας επιδιώκουμε να γίνει η ζωή μας καλύτερη και εμείς να ζήσουμε παραμυθένια.
- Είναι όμως αυτό δυνατό; Όχι βέβαια, αφού έχουμε να κάνουμε με κάτι άπιαστο, αδύνατο ή και φανταστικό; Ψάχνουμε τους άγνωστους, ονειρικούς παραδείσους, σε μακρινά και παρθένα μέρη και δεν καταλαβαίνουμε ότι ο πραγματικός Παράδεισός μας, είναι κάτω από την δική μας στέγη, ανάμεσα στην οικογένειά μας τα παιδιά και τα εγγόνια μας και το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να χαιρόμαστε την κάθε στιγμή, δίνοντας την σωστή ερμηνεία της λέξης Παράδεισος! Στο ξημέρωμα του κάθε νέου χρόνου η 1η του μέρα, μοιάζει με το μωρό που γεννιέται και μας συγκινεί με το πρώτο γοερό κλάμα του.
-Κάποιοι αστειευόμενοι εξηγούν ότι τα μωρά κλαίνε γιατί καταλαβαίνουν πόσο αφιλόξενος και σκληρός, είναι τούτος ο κόσμος, που τα φέραμε να ζήσουν. Η αλήθεια όμως είναι ότι αισθάνονται μόνα και απροστάτευτα, έξω από την μήτρα της μητέρας τους, κατά την εννεάμηνη παραμονής τους εκεί! Τα πρώτα βήματα του νέου χρόνου είναι συνήθως ασταθή, φανερώνοντας πόσο αμάθητος και απροστάτευτος νοιώθει. Ας του προσφέρουμε εκτός από γλυκά και δώρα, την ζεστασιά, την προστασία και την γαλήνη, που χρειάζεται, μακριά από κακίες, πονηριές και λάθη, που ελπίζουμε να τα έχει πάρει μαζί του ο τέως! Ας μάθουμε ότι η ευχή «Καλή Χρονιά» είναι και δική μας υπόθεση. Η συμπεριφορά του καθενός μας θα του δώσει φτερά ή θα τον καταποντίσει. Ο χρόνος είναι άπιαστος, άυλος κι άχρωμος. Εμείς είμαστε εκείνοι, που θα δώσουμε στην ύλη του το σχήμα και το χρώμα που χρειάζεται. Με τις πράξεις μας θα κάνουμε την ζωή του δύσκολη, ή πιο εύκολη και πιο ουσιώδη!
Ας καταλάβουμε ότι η καθημερινότητά μας, περικλείει συνήθως χαρά, λύπη, θυμό, ευτυχία, πόνο, συναισθήματα που πρέπει να τα δεχόμαστε και να τα αποδεχόμαστε, γιατί διαφορετικά η ζωή μας δεν θα είχε νόημα. Γυρνάς από την απροσδόκητη λύπη, στην απίστευτη χαρά και δυναμώνεις και υπάρχεις και προχωράς. Και ας μην ξεχνάμε φίλοι μου, ότι η πιο σημαντική ημέρα, είναι αυτή που νοιώσαμε ότι γεννηθήκαμε στον υπέροχο αυτό κόσμο, που δεν σταματάμε να τον υποτιμούμε, να τον πολεμάμε, να τον χλευάζουμε και να τον καταστρέφουμε. Πυρηνικά εργοστάσια, πυρηνικές δοκιμές, πόλεμοι, κλιματική αλλαγή, υψηλές & χαμηλές θερμοκρασίες, πλημμύρες, ανομβρία, είναι τα αποτελέσματα του ανθρώπινου εγωισμού και της κακοδιαχείρισης του πλανήτη.
Ο κόσμος (πλανήτης) και ο χρόνος πιασμένοι χέρι-χέρι περιμένουν να τους σεβαστούμε, να τους κοιτάξουμε από άλλη σκοπιά, να τους αφήσουμε να επιλέξουν, πως θέλουν εκείνοι να ζήσουν, ν’ αναπνεύσουν, να υπάρξουν ελεύθεροι, μήπως και αντέξουν και σωθούν από τα βρώμικα χέρια μας, που μόνο καταστρέφουν!
Ας δούμε λοιπόν με επιείκεια, τον χρόνο που μόλις γεννήθηκε, σαν ένα νέο μέλος της οικογένειάς μας, σαν εφαλτήριο ελπίδας, σαν ένα ξέφωτο στο σκοτάδι κι ας τον φροντίσει ο καθένας μας, με την ίδια αγάπη και στοργή, με το ίδιο προστατευτικό βλέμμα που παρατηρεί τα παιδιά του. Και ας μοιραστούμε μαζί του στο διάβα της δωδεκάμηνης ζωής του, με ειλικρίνεια, την χαρά και την λύπη μας.
Καλό μήνα!


12 Ιανουαρίου 2024


Μαρία Φετοκάκη  © 2011 - 2024 vasileoniko.gr
Κατασκευή : Φώτης Φραγκάκης