Ένας δικτυακός τόπος αφιερωμένος στο χωριό μας!

Επισκέπτες
 Σήμερα : 11 
 Εχθές : 27 
 Συνολικά : 169787 
27.05.2024, 09:22 Europe/Athens
Γιορτάζουν

Το Χωριό μας » Διάφορα » Λογοτεχνικές Ματιές » Στην Αυλή των Θαυμάτων

Επισκεφθήκαμε την Αυλή των Θαυμάτων και ζήσαμε το Θαύμα!Ξεχασμένοι θησαυροί πολλών γενεών της Ελληνικής αστικής ζωής, τεκμήρια από την ζωντανή ιστορία της πόλης, νοήματα και συναισθήματα, παλιά αρχοντικά, σπίτια, παράσπιτα, εκκλησίες, μνημεία αρχιτεκτονικής, μιας άλλης εποχής που αναπαλαιώθηκαν, συμπεριλαμβάνονται στο έως πριν λίγο καιρό κρυμμένο θαύμα της Αθήνας.
Ο πιο σημαντικός μυστικός θησαυρός της πόλης, ζει, υπάρχει, αναπνέει, διαμορφώνεται και αναδεικνύεται με την νέα του μορφή, σαν το μοναδικό τεκμήριο αστικής μνήμης, που επιτακτικά επιβάλλει και εδραιώνει την ύπαρξή του, με την υπέροχη νέα εμφάνιση και μορφή του, σε μια δεύτερη θεατρική πράξη, αρμονικότερη και ίσως ομορφότερη της πρώτης!
Το κρυφό αυτό θαύμα, ο μοναδικός θύλακας, του πολεοδομικού ιστού της Αθήνας των πρώιμων χρόνων, αναβιώνει σήμερα, απελευθερωμένο από την αφάνεια και την εγκατάλειψη και μας αφηγείται γλυκά, την ιστορία της κλασσικής Αθήνας, σ’ ένα ταξίδι στις πρώτες δεκαετίες της νεόκοπης πρωτεύουσας, κατά τέτοιο τρόπο που ο επισκέπτης να μπορεί να ζήσει την διαχρονική συνέχεια της περιοχής, σ’ ένα φιλικό, αγαπητό και δημοφιλή χώρο, με πραγματικό ενδιαφέρον! Ένα χώρο που διασώζει ίχνη των Οθωμανικών χρόνων αλλά και λάμψεις της Αθήνας του 19ου έως τα μέσα του 20ου αιώνα, εκεί που συναντάται και ενώνεται η νεότερη ιστορία με το σήμερα….Ένα διαφορετικό από κάθε άποψη Μουσείο, εκείνο του Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού. Ένα Μουσείο που μόνο περήφανους μπορεί να μας κάνει!
Η περιήγηση στις εγκαταστάσεις του, μας βάζει αυτόματα στην έννοια της ανθρωπιάς, όσων έζησαν εκείνα τα χρόνια, σε μια ξεχασμένη για εμάς Αθήνα. Έως πριν από λίγα χρόνια, έκλεινες τα μάτια και φανταζόσουν τα διώροφα αρχοντικά, τα ισόγεια σπίτια, τα μαγαζάκια, τις λουλουδιασμένες αυλές, τις γέρικες μουριές, τους χωμάτινους δρόμους και τα στενά σοκάκια τους ζωντανά. Εκείνα όμως κραύγαζαν λυπημένα, ερειπωμένα μισογκρεμισμένα κι ανήμπορα, αφημένα στην άγρια φθορά του χρόνου και την εγκατάλειψη. Από το 1990 ξεκίνησε η απαλλοτρίωσή τους που επιταχύνθηκε και υλοποιήθηκε με χρήματα από τα ΕΣΠΑ 2013-2017 και 2017-2020. Την είπαν Αυλή των θαυμάτων και ήταν, με κεντρικό πυρήνα της την διώροφη οικία Λογοθέτη. Μιας από τις σημαντικότερες Αθηναϊκές οικογένειες με ρίζες από το Βυζάντιο έζησε εκεί, με την λιθόστρωτη αυλή της, το πηγάδι, την λίθινη σκάλα, το κατώι και το πέτρινο εκκλησάκι του Αγίου Ελισαίου, απλή μονόκλιτη βασιλική. Εκεί στο ψαλτήρι του έβλεπες τον κοσμοκαλόγερο Αλ. Παπαδιαμάντη και τον Αλ. Μοραΐτιδη να ψάλουν. Λίγο πιο κάτω το σπίτι του Ν. Δραγούμη, υπουργού εξωτερικών του Όθωνα, κτισμένο το 1835. Την εποχή, που όπως φαίνεται, η αρχοντιά δεν αναζητούσε περίσσια τετραγωνικά για επιβεβαίωση! Σήμερα αυτά τα ανακαινισμένα, χαριτωμένα σπίτια των λίγων τετραγωνικών και της λιτής αρχοντιάς, διαστέλλουν τις κόρες των ματιών μας, σε μια εκστατική έκπληξη, αναγνώριση και ευγνωμοσύνη όλων όσων εργάστηκαν γι’ αυτό! Ένα Μουσείο που προέρχεται από τον άνθρωπο και απευθύνεται στον άνθρωπο. Σαν ένα σύγχρονο σχολείο που μας διδάσκει ταξιδεύοντάς μας, μέσα από αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Πάντρεμα μιας Πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης, δοσμένο με μια σύγχρονη αισθητική σ’ ένα φυσικό αστικό τοπίο, που καταφέρνει να μας εμπνεύσει. Τα παλ χρώματα των τοίχων, τα κεραμίδια και τ’ ακροκέραμα, τα ιδιαίτερα φωτιστικά στους εξωτερικούς χώρους, τα λουλουδένια παρτέρια με τα βότανα και τα μυρωδικά φυτά της Ελληνικής γης, επαναπροσδιορίζουν την όμορφη γειτονιά ή αν θέλετε μια Πλακιώτικη αυλή που το μόνο που της λείπει πλέον είναι οι συντροφικές βεγγέρες, έξω και πλάι από τις περίτεχνες ξύλινες πόρτες. Εκεί που η γειτονιά άνθιζε και οι κάτοικοι έσβηναν τον κόπο και τον μόχθο της κάθε ημέρας, αφημένοι στα χωρατά και στις κουβέντες. Η Πολιτιστική κληρονομιά και ταυτότητα του Μουσείου ταυτίζεται με τους 2 τελευταίους αιώνες δηλ. (από το 1750 έως το 1960). Τα 2.500-3.000 αντικείμενα, που πέρασαν πολλές φορές από την χρήση στην αχρηστία και το αντίθετο και έκαναν απρόσμενα, απροσδόκητο το ταξίδι τους στον χρόνο, βρήκαν επιτέλους τον χώρο που τα αναδεικνύει, κάνοντάς τα ιδιαίτερα και σημαντικά και δείχνοντάς μας τις πολύπλοκες διαδρομές τους μα και τις ποικίλες χρήσεις τους.
Στα 4000 τετρ. μέτρα των κτισμάτων ο επισκέπτης μόνο ομορφιά συναντά! Το θαύμα της αυλής έχει επιτευχθεί έστω κι αν ακόμα διαμορφώνονται και οι άλλες ενότητες του! Το ταξίδι του; Από που είμαστε; Από που είστε; Τι πιστεύετε; Που μένετε; Τι δουλειά κάνετε; Πως διασκεδάζετε; Τι φοράτε; Τι πιστεύετε; Απίστευτοι χώροι, που μόνο πολιτισμό προβάλλουν, φορεσιές κοσμήματα, θέατρο σκιών, ολοζώντανος Θεόφιλος. και μια καταπληκτική αφιέρωση στον κόπο, τον μόχθο και την προσφορά της κόρης, της μάνας, της γυναίκας. Την θέση της και τον ρόλο της στο σπίτι, στο χωράφι, στον αργαλειό, στην οικογένεια, στην εργασία, στην εξέλιξη της στην κοινωνία.
Υποκλιθήκαμε και σύντομα θα ξανακάνουμε, αυτό το ζωντανό ταξίδι, με εισιτήριο την επιθυμία μας για καλαισθησία και ομορφιά στην παράδοση και γιατί πρέπει να μάθουμε ότι ο πολιτισμός μας κάνει καλύτερους ανθρώπους κι εμείς εδώ στην μικρή μας πατρίδα, το έχουμε πολύ ανάγκη!
Καλό μήνα σε όλους. Καλό κι ευλογημένο Πάσχα.


11 Απριλίου 2024


Μαρία Φετοκάκη  © 2011 - 2024 vasileoniko.gr
Κατασκευή : Φώτης Φραγκάκης