Ένας δικτυακός τόπος αφιερωμένος στο χωριό μας!

Επισκέπτες
 Σήμερα : 13 
 Εχθές : 27 
 Συνολικά : 169789 
27.05.2024, 09:59 Europe/Athens
Γιορτάζουν

Βασιλειωνοικούσικα νέα » Παραμονή του Σωτήρος στο Χωριό

Κάθε χρόνο πια τέτοια μέρα, παραμονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στις 5 του Αυγούστου, το χωριό ανεβαίνει στο ξωκλήσι του Σωτήρος, στο Ίσιο, για τον Εσπερινό.

Μουχρώνει όταν οι χωριανοί αλλά και πολλοί άλλοι μαζεύονται για την Θεία Λειτουργία. Η ώρα και ο τόπος είναι κάτι το διαφορετικό. Η βραδινή δροσιά και η καταπληκτική θέα από την κορυφή του λόφου προκαλούν ευχαρίστηση σε όλους. Μαζί με τον κόσμο στο ξωκλήσι φθάνουν και μερικοί νέοι από το χωριό με τα άλογά τους.

Οι Επίτροποι έχουν ετοιμάσει την Εκκλησία για τον Εσπερινό και θα φροντίσουν να είναι έτοιμη ξανά και την επόμενη ημέρα το πρωί.

Μετά τον Εσπερινό τα τραπέζια για το γλέντι είναι ήδη έτοιμα. Την οργάνωσή του έχει ο Σύλλογος του χωριού.

Τις προηγούμενες ημέρες τα μέλη του Συλλόγου έχουν δουλέψει για την οργάνωση της βραδιάς. Μαζί τους και πολλές γυναίκες του χωριού που έχουν αναλάβει την προετοιμασία των φαγητών που θα σερβιριστούν. Ταραμοσαλάτα, ροβυθοπίλαφο, ντολμαδάκια, σουπιές ...

Το ίδιο βράδυ πολλά μικρά παιδιά του χωριού ετοιμάζουν τα τραπέζια, τις καρέκλες, αναλαμβάνουν το σερβίρισμα με μεγάλη προθυμία και οργάνωση.

Ζωντανή μουσική, φαγητό και χορός μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο αέρας ήταν δυνατός φέτος αλλά το γλέντι έχει πάντα επιτυχία όταν έχει προετοιμαστεί καλά και υπάρχει διάθεση για προσφορά και συμμετοχή.

Και όταν το γλέντι τελειώσει και η τελευταία παρέα έχει φύγει πιάνουν δουλειά πάλι εκείνοι που ανέφερα προηγουμένως για το μάζεμα των τραπεζιών και των καθισμάτων και τον καθαρισμό του χώρου, γιατί όλα πρέπει να είναι καθαρά και έτοιμα για την επόμενη μέρα στην πρωινή Θεία Λειτουργία.


Φώτης Φραγκάκης  © 2011 - 2024 vasileoniko.gr
Κατασκευή : Φώτης Φραγκάκης