Ένας δικτυακός τόπος αφιερωμένος στο χωριό μας!

Επισκέπτες
 Σήμερα : 11 
 Εχθές : 35 
 Συνολικά : 142833 
31.01.2023, 08:35 Europe/Athens
Γιορτάζουν

Το Χωριό μας » Διάφορα » Συγχωριανοί μας » Ο θείος Ηλίας και οι βιορέτες

Η Σοφία Καρασούλη αν και δεν έχει ζήσει στο Βασιλειώνοικο, τώρα διαμένει στο μακρινό Βανκούβερ, πάντα φανερώνει μια ξεχωριστή αγάπη για το Χωριό μας. Αυτό γίνεται φανερό και στο βιβλίο της «Θύμησες πρωτινών καιρών - ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΝΟΙΚΟΥ» που αποτελεί την μοναδική εργασία συλλογής Λαογραφικών στοιχείων για το Βασιλειώνοικο.
Όταν πριν λίγες μέρες ένας φίλος μου έστειλε μια ανάρτηση της Σοφίας στο facebook , αφού εγώ δεν έχω καλές σχέσεις με την σύγχρονη τεχνολογία, πήρα την πρωτοβουλία να την ανεβάσουμε και στην ιστοσελίδα μας για να την διαβάσουν και άλλοι συγχωριανοί μας.


Γιάννης ΖωφόςΟ θείος Ηλίας και οι βιορέτεςΣήμερα τούτες εδώ οι βιορέτες στο ανθοπωλείο της γειτονιάς μού θυμίσανε τις ευωδιαστές βιορέτες του θείου μου του Ηλία Πετράκη. Τον θυμάμαι να τις πουλάει στους περαστικούς καθισμένος στο πεζοδρόμιο στην αρχή της Απλωταριάς. Όταν μας έβλεπε, μου έδινε πάντα ένα ματσάκι κι εγώ το καμάρωνα όλο το δρόμο, την ομορφιά και την ευωδιά του.
Ο θείος μου ο Ηλίας ήταν βιοπαλαιστής. Θυμάμαι τα χέρια του τ´αδρά κι ηλιοκαμένα, σκαμμένα από τη σκληρή δουλειά. Δούλευε χτίστης από το πρωί και σαν εγύριζε σπίτι τ´απογέματα, δούλευε στα χωράφια, στο μποστάνι και στον κήπο του, μέχρι αργά. Σαν επηγαίναμε να τους δούμε στο Βασιλειώνοικο, σπάνια να καθίσει μαζί μας για πολύ. Σαν το μαμούνι σκάλιζε, πότιζε, άνοιγε αυλάκια, γέμιζε σακκούλες με φυτά... Στο θερμοκήπιο του εφρόντιζε μ´αγάπη τα μικρά βλαστάρια των φυτών του και σαν εμεγαλώναν οι φουγκέτες κι οι ντάλιες, οι κινέζικες γαρυφαλλίτσες και τα βασιλικά, τα φόρτωνε σε κάσες και πήγαινε να τα πουλήσει στη Χώρα ή σε γνωστούς.
Ο θείος Ηλίας δεν έλεγε πολλά λόγια. Μοναχά χαμογελούσε κι άκουγε όσα λέγανε οι υπόλοιποι, κι αν καμιά φορά η κουβέντα πήγαινε στο κουτσομπολιό, «αφήτε τα εδευτά» έλεγε κι εγύριζε στις τσικουδιές και στους κήπους του. Άκακος άνθρωπος! Ο θείος Ηλίας στα υστερινά του έχασε το φως του και κατόπιν τη μνήμη του. Άφησε πίσω του ως υστεροφημία και κληρονομιά τα δέντρα που φύτεψε γύρω από το σπιτάκι του, την καλή του καρδιά, κι αναμνήσεις από μυρωδάτες βιορέτες.

Στις φωτογραφίες:
Οι βιορέτες στο ανθοπωλείο της γειτονιάς μου στο Βανκούβερ
Ο θείος Ηλίας και η γυναίκα του η Κική στο Βασιλειώνοικο την δεκαετία του '80


Σοφία Καρασούλη  © 2011 - 2023 vasileoniko.gr
Κατασκευή : Φώτης Φραγκάκης